Izgorjeli dom za umirovljenike u Andraševcima
Izgorjeli dom za umirovljenike u Andraševcima Foto: DNEVNIK.hr

Vlasnica doma za starije Gabrijela Čičković izjasnila se na Županijskom sudu da nije kriva za smrt šestero korisnika doma u Andraševcu poginulih u požaru koji je izbio u siječnju prošle godine.


''Ne osjećam se krivom'', kazala je Čičković, nakon čega je tužiteljica Radmila Sučević predložila da se na okolnost organizacije noćnog rada u domu 'Zelena oaza' ispitaju četiri svjedokinje te vještaci koji su utvrdili uzrok požara.

Vezani članci Slika nije dostupna Dnevnik Nove TV doznaje: U Zelenoj oazi utvrđene su brojne su nepravilnosti Slika nije dostupna Prodaje se kuća bivšeg doma za starije i nemoćne u kojem je poginulo šestero ljudi?

Branitelj optužene Igor Cišper usaglasio se s prijedlogom tužiteljstva, a predložio je ispitivanje još tri nekadašnje djelatnice doma te predstavnika pravne osobe koja je domu prodala grijalicu koja se zapalila i izazvala požar.

Dio obitelji žrtava tražit će odštetu u parničnim postupcima, no Čičković osporava visinu i osnovu imovinsko-pravnog zahtjeva jednog oštećenika koji u postupku za smrt jednog roditelja potražuje 225.000 kuna s kamatama.

Tužiteljstvo tereti Gabrijelu Čičković da je tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Andraševcu.

Potom je, kao predstavnica obiteljskog doma za starije i nemoćne, bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi, proširila profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba na stambeni i pomoćni objekt u Andraševcu.

U stambeni objekt smjestila je još devetnaest korisnika, dok je u pomoćni objekt odnosno preuređeno spremište, izgrađeno od drveta i cigle, smjestila još šest starijih te teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući, udaljenoj oko 700 metara, okrivljenicu se tereti da je propustila teško pokretnim i nepokretnim korisnicima osigurati skrb njegovatelja, tako da je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu, kažu u tužiteljstvu.

Vlasnicu terete da je postupajući na taj način pristala da teško pokretne i nepokretne osobe borave bez nadzora i neophodne pomoći i u mogućim uvjetima životne ugroženosti.

Kada je u pomoćnom objektu tijekom noći 11. siječnja 2020. između 4,10 i 4,55 sati došlo do kvara i zapaljenja električnog kalorifera koji se koristio za zagrijavanje prostorija, uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice koja je boravila u stambenom objektu na adresi Dolinska 22, došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta.

Zbog gušenja ugljikovim monoksidom smrtno su stradali korisnici u dobi od 69, 82, 84, 85, 90 i 104 godine, čija tijela su potom izgorjela.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju