Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedno sa zamjenikom

Namještali natječaje: Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Požege

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo optužnicu protiv bivšeg požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i njegova zamjenika Maria Pilona koje Uskok tereti da su trgovanjem utjecajem namještali natječaje za energetsku obnovu zgrada u Požegi.

Osječki sud takvu je odluku donio nakon što je prethodno Visoki kazneni sud potvrdio ranije sudsko rješenje kojim je odbijen prijedlog obrane za izdvajanje određenih dokaza kao nezakonitih, izvijestio je glasnogovornik tog suda Miroslav Rožac.

Visoki kazneni sud odlučio je, naime, da je prvostupanjski sud potpuno i pravilno utvrdio sve činjenice o kojima ovisi odluka te s pravom zaključio da su zakoniti dokazi čije izdvajanje predlažu okrivljenici zakoniti, među njima i snimka razgovora i drugi dokazi za koje se iz te snimke saznalo.

Nakon objave odluke strankama u postupku te pismenog otpravka rješenja, predsjednik Optužnog vijeća će spis zajedno s optužnicom dostaviti sudskoj pisarnici radi određivanja suca prvog stupnja te predsjednika sudskog vijeća koji će voditi sudski postupak, navode sa osječkog suda.

Uskok je u rujnu prošle godine podigao optužnicu protiv Puljašića i Pilona zbog sumnje da su trgovanjem utjecajem sudjelovali u namještanju natječaja za energetsku obnovu u Požegi.

Optuženi su da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, zatražili od direktora tog poduzeća Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja ta tvrtka.

U Uskoku tvrde kako su Puljašić i Pilon tražili od Viteza da Komunalac, u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu, uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 20 GODINA ZA SVAKO UBOJSTVO Vrhovni sud povisio kaznu na 35 godina za dva teška ubojstva: Strinu i rođaka ubio nožem na spavanju

Pročitajte i ovo Novac - 2 MILIJARDER I POLITIČAR Malverzacije s europskim poticajima: Optužen još jedan bivši premijer

Ističu i kako su optuženi pritom naveli da će ponuditelji svoje ponude međusobno uskladiti, tako da najpovoljniji budu upravo oni izvođači koje su oni odredili, pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U tužiteljstvu navode i da je Vitez takav zahtjev odbio te je tijekom 2020. proveo javni natječaj suprotno njihovom traženju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene