Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska ipak neće blokirati ulazak Srbije u EU.


Prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko (HDZ) u četvrtak je u Rijeci rekao da Hrvatska neće blokirati Srbiju na ulasku u EU jer želi razvijati dobre odnose sa susjedima i da se granice EU pomaknu još više na istok, što uključuje ulazak Srbije i BiH u EU, ali je i dodao kako se pritom moraju zadovoljavati standardi koje nameće EU.

Vezani članci Srbija, policija EU i Srbija uzajamno priznale COVID potvrde: "Nastavljamo raditi zajedno na sigurnom otvaranju" Mural Ratka Mladića - 4 Padaju po cijelom Beogradu: Uništeni murali ratnog zločinca Ratka Mladića

Srbija mora zadovoljavati neke standarde koje nameće EU i koje bi morala usvajati kroz mukotrpne pregovore. Sve ovisi o Srbiji, rekao je Karamarko.

"Srbija ne može figurirati kao mini Haag", odgovorio je na pitanje novinara može li poglavlje 23 biti prva prepreka.

Zamoljen da komentira neke ocjene iz inozemstva da Hrvatska "ide prema fašizaciji", prvi potrepdsjednik Vlade je ustvrdio da je to "besmisleno, neistinito i zlonamjerno".

Upitan je li opravdana bojazan siromašnijih slojeva stanovništva da će se smanjivati razina dječjeg doplata u sklopu reformi, Karamarko je odgovorio da potrebiti neće biti zakinuti ni u jednom segmentu, pa tako ni siromašnija populacija. Dodao je i kako Vlada 'ide' sa setom stimulativnih mjera za zadržavanje ljudi u Hrvatskoj i povećanje nataliteta, a to uključuje i mjera od 1000 eura za svako novorođeno dijete.

Karamarko je komentirao i događanja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu vezana uz najavljeno spajanje s Katoličkim bogoslovnim fakultetom te naglasio kako tu nije riječ o spajanju nego o suradnji, ali i dodao da to ne bi dalje komentirao, zbog autonomije sveučilišta. "Neka se dogovore i ako se dogovore, moći ćemo komentirati, dodao je.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar je na istu temu rekao da je to stvar Filozofskog fakulteta. Izrazio je zadovoljstvo pokrenutom raspravom te uvjerenje da će se pronaći rješenje.

"Ključno je da se mladi ljudi, od kojih se očekuje buntovnost, uključe u raspravu. Vjerujem da će se pronaći najbolje rješenje i da će se Hrvatska konačno otkloniti od ideoloških rasprava koje nisu utemeljene, jer su samo argumenti najbolji način da se pronađe najbolje rješenje", istaknuo je Šustar. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju