Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od milijun Hrvata živi u minusu! Ako se prepoznajete u toj priči, onda bi vam sljedeći prilog mogao dobro doći. Pokušali smo odgonetnuti kako se dovesti, ako ne u plus, onda barem na nulu. Jer od minusa najbolje žive banke, a ne vi.


Godišnji odmori, nova odjeća, školske knjige ili neplanirani troškovi mnoge građane prisiljavaju na život u minusu. Dok čeka u redu za udžbenike, o svom minusu razmišlja i Ljiljana. Nije kaže u velikom, ali svejedno je brine. 'Ne znam, valjda ćemo s vremenom to riješiti', rekla nam je Ljiljana Kakarić. Slavica s druge strane priznaje da je poprilično ispod nule na tekućem računu. Suprug ima malu plaću, a ona je nezaposlena. S dva školarca, život bez minusa kaže, jednostavno nije moguć.

Vezani članci Kasica prasica Stručnjakinja otkriva: Koje su najveće zablude o štednji i što je zlatno pravilo - "Sigurno će vam se na kraju isplatiti" Prazni džepovi Kad ste zadnji put provjerili minus na tekućem? HNB upozorava na praksu banaka koje ljudi postaju svjesni tek kada stigne poziv

'Pokušamo, ali je nemoguće. Zašto? Jednostavno, ne ide, takvi su uvjeti. Kamatu platiš, i to je to. Drugačije ne ide', objasnila nam je Slavica Kurtušić. Savjetnici kažu, trebalo bi barem pokušati. Plaćanje gotovinom, plansko kupovanje i praćenje troškova dobar su početak. 'Kod cjenovno zahtjevnijih artikala potrebno je koristiti kartice tekućeg računa gdje možete na više rata platiti bez kamata, odnosno kad je riječ o artiklima koji su nam svakodnevno potrebni, orijentirati se malo više na akcije', naglasio je Goran Bakula iz NHS-a.

Pripaziti na troškove itekako se isplati, jer najskuplji krediti upravo su popularni minusi. Kamata ide i do 15 posto. Prema nekim računicama na odobren minus od 10 tisuća kuna - banka na godinu zaradi oko tisuću i pol kuna vašeg novca. Novca koji ste mogli potrošiti za recimo udžbenike i školske potrepštine.