Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od milijun Hrvata živi u minusu! Ako se prepoznajete u toj priči, onda bi vam sljedeći prilog mogao dobro doći. Pokušali smo odgonetnuti kako se dovesti, ako ne u plus, onda barem na nulu. Jer od minusa najbolje žive banke, a ne vi.


Godišnji odmori, nova odjeća, školske knjige ili neplanirani troškovi mnoge građane prisiljavaju na život u minusu. Dok čeka u redu za udžbenike, o svom minusu razmišlja i Ljiljana. Nije kaže u velikom, ali svejedno je brine. 'Ne znam, valjda ćemo s vremenom to riješiti', rekla nam je Ljiljana Kakarić. Slavica s druge strane priznaje da je poprilično ispod nule na tekućem računu. Suprug ima malu plaću, a ona je nezaposlena. S dva školarca, život bez minusa kaže, jednostavno nije moguć.

Vezani članci Štednja, ilustracija (Foto: Getty Images) Otkrivamo koliko su Hrvati uštedjeli u pandemiji i koje su regije najviše "ušparale": "Lani sam manje potrošio, tko zna što će biti sljedeće godine" Slika nije dostupna Lijek za minus - neradni dani

'Pokušamo, ali je nemoguće. Zašto? Jednostavno, ne ide, takvi su uvjeti. Kamatu platiš, i to je to. Drugačije ne ide', objasnila nam je Slavica Kurtušić. Savjetnici kažu, trebalo bi barem pokušati. Plaćanje gotovinom, plansko kupovanje i praćenje troškova dobar su početak. 'Kod cjenovno zahtjevnijih artikala potrebno je koristiti kartice tekućeg računa gdje možete na više rata platiti bez kamata, odnosno kad je riječ o artiklima koji su nam svakodnevno potrebni, orijentirati se malo više na akcije', naglasio je Goran Bakula iz NHS-a.

Pripaziti na troškove itekako se isplati, jer najskuplji krediti upravo su popularni minusi. Kamata ide i do 15 posto. Prema nekim računicama na odobren minus od 10 tisuća kuna - banka na godinu zaradi oko tisuću i pol kuna vašeg novca. Novca koji ste mogli potrošiti za recimo udžbenike i školske potrepštine.