Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

RAST OSNOVICE

Novim "minimalcem" nezadovoljni radnici, ali i poslodavci: "To je dno dna"

Rast minimalne plaće na 4220 kuna s početkom iduće godine, zadaje glavobolju poslodavcima. Morat će platiti gotovo 500 kuna više po radniku pa zazivaju pomoć Vlade. Jedno od rješenja, tvrde, je povećanje neoporezivog dijela dohotka. Radnicima svejedno, sve dok plaća raste. No, poručuju - ni ovo nije dovoljno.

"Mi svi želimo da naši radnici dobe veća primanja, ali isto tako, stalno se na neki način pritišče poslodavce. Ako su poslodavci primorani isplatiti minimalnu plaću, onda bi bilo u redu da se bar do visine bruto minimalne plaće stavio kao neoporezivi dio", rekao je poslodavac Marijan Batina.

Jer, kaže Marijan, automobilska industrija, za koju trenutačno rade, sada nije u zavidnoj situaciji. Zbog toga bi se neke tvrtke mogle naći u problemima.

"Nekoliko kompanija mislim da će biti direktno pogođene ovim povećanjem minimalne plaće, jer su one i dosad već, imale problema s isplaćivanjem minimalne plaće", smatra.

Poslodavci nisu presretni, ali ovo povećanje za radnike je i dalje premalo

"Rubno, da se odričeš svega i svačega. Ako je litra mlijeka 10 kuna, o čemu pričamo", rekla je Jelena iz Zagreba, a slično misli i Amra iz Dubrovnika: "Ni slučajno, kako će biti dovoljno?", upitala se. "Pogotovo na ove naše cijene, to je dno dna", poručuje Amra.

S Amrom i Jelenom slaže i Vlado iz Zagreba. "Da raste, dobro je. Da je dosta, ne vjerujem da će itko reći da je dosta", zaključuje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna plaće rastu šest posto Sindikati prihvatili ponudu Vlade, ništa od velikog štrajka: "Očuvali smo snagu za borbe koje nam tek predstoje"

Pročitajte i ovo Postignut dogovor Vlade i sindikata - 2 ništa od štrajka Prihvatili ponudu: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava

Prvi izračuni za sljedeću godinu pokazuju - bit će još teže.

"Oni sa najnižim primanjima imaju najveći udar inflacije. Nije ista inflacija nekome tko ima 20 tisuća kuna ili nekome tko ima minimalnu plaću", pojašnjava Krešimir Sever iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. "Tako da ova minimalna plaća već sada ne bi bila dovoljna za dostojno življenje, a kamoli iduće godine, jer očekujemo da će inflacija i dalje rasti", zaključuje.

A gospodarski rast bit će sve manji.

Više o minimalnoj plaći i što o tome misle poslodavci, a što zaposlenici, pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Kopčić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene