Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje su radnici?

Svi ih trebaju i traže, a do njih je danas gotovo nemoguće doći: "Dobro je plaćeno, svi vas zovu, svi vas mole da im dođete pomoći..."

Aktualno Galerija Renovacija stana - 4 Renovacija stana - 4 Foto: DNEVNIK.hr Renovacija stana - 1 Renovacija stana - 1 Foto: DNEVNIK.hr Renovacija stana - 2 Renovacija stana - 2 Foto: DNEVNIK.hr Renovacija stana - 3 Renovacija stana - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Renovacija stana - 5 Galerija 1/7 >>
U trenutku kada svjedočimo poskupljenju goriva, plina, hrane i ostalih trošarina, u nebo su otišle i cijene majstora, do kojih je ponekad nemoguće doći. Najbolje to znaju oni koji imaju bilo kakve radove u svojem domu.

Osim što su u posljednje vrijeme osjetno poskupjele cijene majstora, dodatno frustrira i sporost. Običan popravak bojlera može potrajati tjednima, dok se za novu kupaonicu čeka mjesecima. Dugo se čeka, a skupo se plaća - pravilo za gotovo svakog majstora. Katarina Radnić Zmazek već tri mjeseca čeka novu kupaonicu.

"Mi bismo trebali još biti zahvalni da je uopće netko došao i počeo raditi, unatoč tome što mi to plaćamo. Na svu sreću imamo roditelje koji su nam ustupili stan i oni su se odselili na vikendicu, ali zamislite da smo morali iznajmiti stan. Vjerojatno bi to danas bilo nekakvih 400 - 600 eura koje mi još moramo sa strane odvojiti", rekla je za prilog Viktorije Bednjanec, novinarke Dnevnika Nove TV.

Sve se ovo događa zbog manjka radnika. Plinoinstalater Tihomir Mihalić sa svojim radnicima na dan servisira minimalno 15 bojlera, a za svakog od njih potrebno je otprilike sat vremena. "Kad je špica, mora se čak čekati dva tjedna. Ni mi ne stižemo, naime, jako je teško naći kadar", rekao je.

Pročitajte i ovo Vrtić - 1 Stroge mjere štednje Kada gospodarstvo ovisi o turizmu: Nekada bogata općina smanjila je plaće radnicima vrtića, a povećala cijene za roditelje

Novi kadar obučava se u Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija. Trenutačno imaju 411 učenika, koje čeka siguran posao.

"Dobro je plaćeno, svi vas zovu, svi vas mole da im dođete pomoći, a sama zanimanja, vodoinstalater, plinoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, znate da nitko bez tih zanimanja ne može funkcionirati", rekao je Josip Rodin, Ravnatelj škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija.

Kao niti bez, među ostalim, tesara, zidara, građevinara. Uz to što ih nema, zbog inflacije njihov materijal poskupljuje, pa će svoj rad još više naplaćivati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene