Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroge mjere štednje

Kada gospodarstvo ovisi o turizmu: Nekada bogata općina smanjila je plaće radnicima vrtića, a povećala cijene za roditelje

Aktualno Galerija Vrtić - 1 Vrtić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vrtić - 2 Vrtić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrtić - 3 Vrtić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vrtić - 4 Galerija 1/4 >>
Što se dogodi kada gospodarstvo ovisi o turizmu? Primjer je najjužnija hrvatska općina Konavle. Nekada jedna od najbogatijih, sada je na strogim mjerama štednje. Kolike su štednje, govori i činjenica da su smanjili plaće djelatnicima vrtića.

Zbog koronakrize Općina Konavle roditeljima je podigla cijenu vrtića, a odgajateljicama smanjila plaće, u prvom valu čak 30 posto. Odgajateljice kažu da se državni pedagoški standard ne poštuje.

"Sama ta plaća je degradiranje odgojitelja i rada s malodobnom djecom", rekla je Ana Bušković, odgajateljica Dječjeg vrtića Konavle.

"Opseg posla je isti, skupine su nam pretrpane. Mi više ne znamo dokle će ovo ići, ne vidimo bolju budućnost", rekla je Dubravka Skočko iz Dječjeg vrtića Konavle.

Plaće su smanjene za 20 posto, a tehničko osoblje radi za minimalac.

"U vrijeme pandemije bila mi je 3250 , sada su 3750. To su plaće spremačica i tehničkog osoblja. Mi radimo težak fizički posao i radimo jednako kao prije", rekla je kuharica Nikolina Miloglav.

Pročitajte i ovo Stevo Drapić, načelnik Ljubinja, i Ivan Kaštelan GOST DNEVNIKA NOVE TV Znakove potresa oni su uklonili ekspresno: "Imali smo 13 dodatnih podrhtavanja, vladala je panika..."

Načelnik Božo Lasić (HDZ) ističe da su u 2019. imali 60 milijuna kuna izvornih prihoda, a u 2020. upola manje.

"Da bi u 2021. godini to još palo. Situacija je takva. Mi ne možemo tiskati novac, trudimo se i nadamo da će ova sezona biti bolja i da će se plaće popraviti sredinom ove godine", rekao je načelnik.

Pročitajte i ovo Droga na cesti Teški peh Nevjerojatan prizor: Policajce na cesti dočekalo 230 kila marihuane nakon prometne nesreće

Iz Ministarstva obrazovanja poručuju da su općine dužne osigurati zakonom propisane minimalne plaće i taj dio je osiguran. Sindikati upozoravaju da ovo pokazuje koliko je nužna državna intervencija u financiranje cijene vrtića.

"Tada smo ostvarili mogućnost da svako dijete po jednakim uvjetima pohađa vrtić, i u odnosu na cijenu koju plaća roditelj, i u odnosu na kvalitetu što se tiče prostora i kadra koji radi. Sve što je u standardu propisano bi se trebalo poštovati", rekla je Iskra Vostrel Prpić iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

Europski novac prvenstveno bi trebao pomoći u izgradnji i opremanju vrtića, a onda je na sustavu da jednako vrednuje isti rad i isti posao, neovisno o mjestu u kojem se obavlja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene