Gradilište, ilustracija (Foto:Pixsell, Duško Jaramaz)
Gradilište, ilustracija (Foto:Pixsell, Duško Jaramaz) Foto: Pixsell, Duško Jaramaz

Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u četvrtak je objavio popis projektantskih i nadzornih tvrtki, kao i izvođača radova te područnih nadzora i revidenata povezanih s obnovom u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon Domovinskog rata.


Popis je objavljen kratko nakon što je premijer Andrej Plenković rekao kako nema ništa protiv da se to učini, iako unatoč velikom interesu javnosti danima do njih nitko nije mogao. Detaljni popis možete pogledati OVDJE.

Vezani članci Vlado Košić Potres na Banovini ostavio velika oštećenja na sakralnim objektima: ''Velečasni, više mi je žao što je srušena crkva nego moja kuća'' Darinko Dumbović Umjesto obnove nakon potresa, na Banovini bjesni politički rat. Petrinjski gradonačelnik Dumbović na kritike odgovara: ''Pa nisam ja Batman, jel' vi mislite da sam ja Batman?!''

Među 202 trgovačka društva i obrtnika koji su bili izvođači radova našla se i tvrtka Congama iz Varaždina, koja je bila dio grupacije Coning, nekadašnje tvrtke Radimira Čačića.

"Congama je jedna od nekoliko stotina tvrtki koje su radile u obnovi. Uvijek je bila ocijenjena najboljim ocjenama, a ako ikad nađete da se nekome srušila kuća koju mu je radila Congama, bit će mi zadovoljstvo odgovoriti. Oni su po rangu kvalitete bili najbolji", komentirao je Čačić te dodao: "Nove kuće iz obnove nisu se smjele srušiti, ni u snu. Ali to je uvijek odgovornost projektanta, šefa gradilišta i nadzora", piše Jutarnji list.

Tvrtka Congama osnovana je 1995., a ne postoji od 2013.. kada je pripojena Coningu.

Na listi projektanata i nadzora tvrtki koje su sudjelovale u obnovi u Sisačko-moslavačkoj županiji našla se i tvrtka GIM d.o.o. iz Zagreba, povezana s Ivanom i Tomislavom Musićem, ocem i bratom Sanje Musić Milanović, supruge predsjednika Zorana Milanovića. Tvrtka je osnovana 1989. i njezin je vlasnik bio Ivan Musić, a od 2015. ju je preuzeo Tomislav Musić, dok je Ivan Musić na poziciji prokurista.

Tvrtka je registrirana za graditeljstvo, inženjering i marketing, a 2019. prijavila je prihod od oko milijun kuna. Ured predsjednika još se nije oglasio o sudjelovanju te tvrtke u obnovi.

Vlada je objavila popis, kako navode, "s obzirom na opravdani interes javnosti i medijskih upita u kojima su zatražene informacije o popisima projektanata i nadzora, izvođača radova, područnih nadzora i revidenata".