Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AMBROZIJA U PARKU

Horor za alergičare: U središtu Zagreba sve je puno biljke koja mnogima uzrokuje teške tegobe - "Kada sam to vidio, pao mi je mrak na oči"

Park pun ambrozije u centru Zagreba
Park pun ambrozije u centru Zagreba DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Park pun ambrozije u centru Zagreba Park pun ambrozije u centru Zagreba Foto: DNEVNIK.hr Park pun ambrozije u centru Zagreba Park pun ambrozije u centru Zagreba Foto: DNEVNIK.hr Park pun ambrozije u centru Zagreba Park pun ambrozije u centru Zagreba Foto: DNEVNIK.hr +0 Park pun ambrozije u centru Zagreba Galerija 1/4 >>
Novi apsurd u gradu Zagrebu. U neposrednoj blizini nekoliko medicinskih institucija, od kojih je jedna specijalizirana za plućne bolesti, nalazi se ni manje ni više nego - polje ambrozije. Da apsurd bude veći, park u kojem raste ambrozija je gradski, no gradska tvrtka Zrinjevac ne može ga održavati jer im nije prebačena odgovornost. Papir je zapeo - zbog godišnjih odmora.

Red cvijeća, začinskog bilja i ambrozije. Zapravo, park pun ambrozije. U središtu Zagreba, na Gupčevoj zvijezdi.

Pročitajte i ovo Ambrozija u Zagrebu - 5 PROBLEM I ZA TURIZAM Ambrozija buja, a kazni niti akcija čupanja više nema? Alergičari su očajni: "Ne može se disati, maske ne pomažu, gušiš se!" Slika nije dostupna Tegobe osjećaju mnogi Upozorenje svim alergičarima: Zagreb je osim koronavirusa i pod pritiskom visokih koncentracija peludi ambrozije u zraku

''Budući da je to nešto što meni osobno uzrokuje zdravstvene probleme, jako dobro znam kako izgleda pa mi je kada sam vidio izgled ove livade pao mrak na oči'', kaže Vjeko Vacek.

Da apsurd bude veći, u neposrednoj blizini nalazi se Specijalna bolnica za plućne bolesti, Klinika za infektivne bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nastavni zavod Andrija Štampar.

Koncentracija ambrozije u zraku trenutačno je najviša, alergičarima posebno upozorenje.

''Da se boravi u zatvorenim klimatiziranim prostorima, a ako već moraju izaći van da se propisno zaštite. Stave naočale, šilt kape, maske, pri povratku u prostore da isperu kosu ili ako imaju kućne ljubimce da ih operu ili barem iščetkaju'', poručuje dr. sc. Barbara Stjepanović iz laboratorija za aerobiologiju NZ A. Štampar.

Budući da se ova ambrozija nalazi u Vjekinoj ulici, danima je slao upite nadležnim službama da nešto poduzmu.

''Nisam dobio nikakav odgovor dok se u cijelu priču nisu uključili mediji, nažalost. Najveći problem je taj što službe ne reagiraju pa čak ni kad im se stvari prijavljuju'', kaže Vjeko.

Tijekom razgovora s Vjekom, stigle su kosilice. Desetak dana od Vjekinih mailova nešto se poduzima. No ovo je samo kratkoročno rješenje jer ambroziju ne treba podrezati već je treba iščupati.

''Sada nije pravo vrijeme za suzbijanje ambrozije jer je u punom cvatu i napravit ćemo puno veći problem za alergičare ako sad suzbijamo'', poručuje dr. Stjepanović.

A zbog čega do uklanjanja nije došlo ranije - priča je o odnosu Grada Zagreba i njegovih tvrtki.

''Ovo je površina koju Zrinjevac još nije preuzeo. Ta procedura je trebala biti u tijeku, ali zbog godišnjih odmora nije obavljena. Mi ćemo sada interventno izvršiti košnju da zapravo ne dođe do cvjetanja ambrozije. Platit će izvođač radova'', kaže Marko Smolić, direktor sektora održavanja zelenih površina u Zrinjevcu.

Prema tvrdnjama iz Zrinjevca, izvođač radova je u ovom trenutku odgovoran za održavanje parka. On na naš upit nije odgovorio. Puštanje ambrozije da slobodno raste novčano je kažnjivo.

''Za pravne osobe kazna je pet tisuća kuna, za fizičke osobe 1000 kuna i ako je obrtnik onda je to 2500 kuna'', kaže poljoprivredna redarka Marija Profozić.

Problem u parku Slobodana Langa privremeno je riješen. Vjeko se nada da će uskoro umjesto korova park krasiti samo cvijeće.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene