Tri četvrtine maturanata ne zna tko je aktualni premijer, njih čak 80 posto misli kako su političari na vlasti samo zbog vlastitog interesa, prema njima NDH nije bila fašistička tvorevina.


Pokazalo je to zajedničko istraživanje Good inicijative, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i sveučilišta u Zagrebu i Rijeci. Stručnjaci poručuju, krivca ne treba tražiti u mladima, već u lošem sustavu.

Vezani članci Roditelji osnovnih škola u Velikoj Gorici prikupljaju potpise protiv testiranja učenika - 2 Roditelji goričkih osnovnih škola prikupljaju potpise: ''Ne testiranju i cijepljenju!'' Radovan Fuchs - 4 Ministar Fuchs u Dnevniku Nove TV potvrdio da se razmišlja i o ukidanju maski u školama: ''Razgovarat ćemo s HZJZ-om''

Čak 73 posto srednjoškolaca ne zna odgovor na pitanja o aktualnoj vlasti i premijeru.

'Nitko nije informiran u našim krugovima, većinom ne znaju što se događa u Hrvatskoj, a kamoli u svijetu', rekao je Toni, učenik iz Splita.

Uči li se u hrvatskim školama za život ili za ocjenu? 'Svijet ide naprijed, a naše školstvo nazaduje'

'O politici, mislim da ne puno ono što načuju iz medija, ali mislim da se mladi ni nezanimaju, misle da je to stvar već odraslih', kazao je Marko, učenik iz Zagreba.

'Mislim da je to jako loše, zato što se promiče stav da nas politika ne zanima, da je politika nešto svima nama strano', smatra učenica V. gimnazije iz Zagreba, Dijana Patajac.

Upravo zbog toga, ispitani maturanti znali su odgovoriti na 9 od 19 postavljenih pitanja.

'Ovi podaci manje govore o mladima puno više o društvu i o tome kako se zapravo ne koriste mogućnosti obrazovnog sustava da dopre do svih mladih', rekla je Martina Horvat iz Good inicijative.

Slaže se s ovim i ravnatelj zagrebačke V. gimnazije.

'Sramotno za sustav, da ne kažem nešto drugo da elementarne stvari ne pouči djecu, zamislite da kaže da je 73 posto djece nepismeno, da ne znaju čitati i pisati što bi bilo, a ovo je elementarna stvar, govorimo o demokraciji, govorimo o školovanju djece, a onda utvrdite ovo', poručuje ravnatelj Petar Mladinić.

A upravo će velika većina ispitanih za samo nekoliko mjeseci imati pravo glasa, a s ovakom političkom pismenosti s pravom se svi pitaju, kako će to izgledati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju