Obavijesti Video Pretražite Navigacija
boje se eskalacije

Načelnik Nedelišća o problemu s Romima: "Smatram da je najbitnije obrazovanje i odgoj"

Aktualno Galerija Nikola Novak - 1 Nikola Novak - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nikola Novak - 2 Nikola Novak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nikola Novak - 3 Nikola Novak - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija Jarak Galerija 1/4 >>
Situacija u romskom naselju je posebno eskalirala u posljednjih nekoliko mjeseci. Tako je policija u 25 dana imala čak 41 intervenciju.

U proteklih pet godina policija je na tom području zaplijenila 37 komada ilegalnog oružja, uglavnom kalašnjikova. Rezultat svega jedna pravomoćna presuda - taj podatak dovoljno govori o stanju.

Reporter Andrija Jarak razgovarao je o tome tko je kriv s Nikolom Novakom, načelnikom općine Nedelišće. 

"Ne možemo reći da je samo netko kriv. Krive su državne institucije", rekao je.

Građani okolnih sela svakodnevno se žale i zovu institucije za pomoć, a oni ne reagiraju. "Mještani iz Trnovca i Macenca koje je neposredno uz naselje Parag često dojavljuju probleme koje se vežu uz paljenje smeća. Također, prijavljuju policiji da često dolazi do kršenja javnog reda i mira, obiteljskog nasilja, preglasno puštanje glazbe. Bilo je prijave i za pucnjavu iz automatskog oružja, da se čulo iz naselja", objasnio je Novak. Policija bi izašla na teren, ali ne bi uvijek pronašla to oružje - "prema informacijama još ima puno, puno oružja".

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak - 1 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef HZJZ-a Krunoslav Capak otkrio planiraju li se nove mjere i što će biti s cijepljenjem trećom dozom: "Intenzivno razmišljamo o tome"

Pročitajte i ovo Eksplozija u zračnoj luci u Kabulu - 2 ISIS preuzeo odgovornost Američki predsjednik Joe Biden o samoubilačkim napadima u Kabulu: "Nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, ulovit ćemo vas i platit ćete"

Razne državne institucije trebaju biti uključene u rješavanje ovog problema, govori. "Smatram da je najbitnije obrazovanje i odgoj. Da se može na taj način odgojiti pripadnike romske nacionalne manjine da oni budu puno kvalitetniji članovi našeg društva, da završavaju osnovnu školu, a onda da što više njih završi srednju školu i zaposle se", izjavio je.

"Ako se ništa ne poduzme, bojimo se daljnje eskalacije, da će biti sve više i više problema", zaključio je načelnik. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene