Hrvatska je ostala u naračastoj zoni na europskoj koronakarti. To su odlične vijesti, no epidemija je u uzlaznoj putanji, a s cijepljenjem, priznao je danas premijer, mučimo se već dva i pol mjeseca. Ipak, nove mjere za školu bit će bliže onom starom normalnom životu.

Galerija Krunoslav Capak - 1 Cijepljenje - 3 Krunoslav Capak - 2 +3 Cijepljenje - 2

Iako se zaraza širi, Hrvatska već šest tjedana sigurno plovi narančastom zonom na koronakarti koju na tjednoj bazi ažurira ECDC. Narančasta boja znači da druge zemlje neće uvoditi ograničenja za sve svoje sugrađane koji se vraćaju s godišnjih odmora. Postojeće mjere istječu za nekoliko dana, a Stožer ih zasad nema namjeru mijenjati

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Uvode nova pravila za necijepljene: Ograničavaju kontakte i u privatnom okruženju Koronavirus, ilustracija Najnovije brojke: Pad novozaraženih u odnosu na prošli tjedan, ali i danas velik broj preminulih

Reporterka Martina Bolšec Oblak razgovarala je s članom Stožera i ravnateljem HZJZ-a, Krunoslavom Capakom.

"Ono što je važno naglasiti - mi imamo najpovoljniju situaciju od svih turističkih zemalja Europe, ali i mnogih drugih. Mi u ovom trenutku ne planiramo nove mjere, ove postojeće će se produžiti do 15. rujna. Mi razmišljamo dalje o široj upotrebi COVID-potvrda", rekao je Capak.

COVID-potvrde

Očekivanja su da četvrti val neće dugo trajati i neće biti velikog rasta broja novozaraženih. Hoće li se potvrde uvoditi za svakodnevni život? "Nismo razmišljali da ih uvedemo za šoping centre, dućane, kafiće, restorane... Ali opcija ostaje otvorena". Također, razmišlja se da COVID-potvrde budu iskorištene i u zdravstvenom sektoru i sektoru socijale. "Kao što pacijenti ne bi trebali zaraziti pacijente tako pacijenti ne bi trebali zaraziti djelatnike", rekao je.

Također, razmišlja se i o ograničenju upotrebe testiranja. "U jednom momentu treba prekinuti s besplatnim testiranjima asimptomatskih, kao stimulaciju cijepljenja", objasnio je.

Cijepljenje u školama

"Mi svakako podržavamo cijepljenje djece od 12 do 18 godina - što sad imamo mogućnost s Pfizerom, a uskoro ćemo imati i s Modernom", izjavio je. Trenutno razgovaraju o tome da se djeca završnih razreda srednjih škola najprije cijepe, a onda i srednje škole u kojima zbog prirode posla dolazi do kontakta s više ljudi - medicinske, ugostiteljske škole... "Mi pozivamo i sve druge koji žele da dođu na cijepljenje skupa sa svojim roditeljima, pa se mogu i roditelji cijepiti jer ta mogućnost sada postoji", objasnio je.

Treća doza 

Capak je otkrio da intenzivno razmišljaju o cijepljenju trećom dozom. "Dakako, razgovaramo intenzivno o tome. Stav Europe je prilično konzervativan po tom pitanju. Mi razgovaramo o tome, zasad nemamo postavljenu infrastrukturu, mogućnost da se bilježi treća doza. Na tome također radimo i mislim da će uskoro postojati takva mogućnost", naveo je i dodao da će se epidemiolozi dogovoriti koje vulnerabilne skupine će prve biti na redu. "To će biti vrlo brzo", zaključio je.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju