Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTREBNA DISCIPLINA

"Pokrij se koliki ti je lancun": Građani za Dnevnik Nove TV otkrili kako i koliko kupuju u inflaciji

Aktualno Galerija Inflacija - 1 Inflacija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Inflacija - 2 Inflacija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Inflacija - 3 Inflacija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Inflacija - 4 Galerija 1/4 >>
Rekordna inflacija viša od 12 posto nastavljena je četvrti mjesec zaredom. Najviše je i ovog puta poskupjela hrana. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je na hrvatskim tržnicama kako se sa sve skupljim namirnicama snalaze Hrvati.

Ono što svi osjete na računima, potvrđuje i službena statistika. Rekordna inflacija nastavila se i u kolovozu.

"Ljudi su siromašniji. Cijene su li-la. Kad ti uzme dvi pome, jednu kapulu, dvi. Kad ti donese žute od 10-20 lipa, kad nema onda znaš šta je", rekao je Ante iz Splita.

"Ovde na pazaru u Splitu sve lipo. Cijene tu i tamo. Bar znam da je domaće. Pokrij se koliki ti je lancun", rekla je Anka iz Splita novinarima Dnevnika Nove TV Ivanu Kaštelanu i Lini Dollar.

Počinje se paziti što se i koliko kupuje.

"Penzionerka s 2000 kuna. Tako da...", kazala je Nevena iz Splita dodavši da uspije kupiti najosnovnije. "Ko je živ, mora nešto kupit, skuvat i pojest. Ali tri puta idem gori dole, pa di naletim", dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija JESMO LI NA VRHUNCU? Inflacija u Hrvatskoj i dalje rekordna, a kriza se tek zahuktava: Pogledajte što je najviše poskupjelo

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREŽIVLJAVANJE, A NE ŽIVOT Otvoreno pismo Andreju Plenkoviću: ''240.000 građana ima blokirane račune, a Vlada ih je zaboravila''

"Ja san se u Titinoj državi stisla, a da se u svojoj i bolje stisnen, dobro je", poručila je Katarina iz Splita.

Prodavači na tržnici uvjeravaju da oni ne prate inflaciju dizanjem cijena. "U dućanu su veće, ovde nisu. Ja san prodavala prošle godine fažol trideset, a sad ga dajem za 25 i 20", rekla je prodavačica Mira iz Splita.

Vladina ograničenja nisu obuhvatila ribu, kojoj se cijena popela i za dvadeset posto. "Neki put kupim našu ribu u Italiji, duplo jeftinije", rekao je Puležanin Milenko za Dnevnik Nove TV.

"Orade i brancini naši iz uzgoja su pet kuna išli gore. Tako da nije strašno", istaknuo je Puležanin Edi.

Oni s najmanjim primanjima znaju kako se snaći.

"Imam kuhano, od jučer. Da ti pravo rečem imam i talijansku 200 eura pa mi je dobro", poručila je Maria iz Pule.

"Najbolje uštedjeti kad malo jedete, onda imate i za drugi dan", rekla je Ankica iz Pule. 

A ušteda može biti znatna ako se hrana ne baca, smatraju stručnjaci.

"Možemo iskoristiti stari kruh za njoke, staru rižu iskoristiti za arancine - kuglice koje pohujemo. Možemo i kiseliti povrće koje nam ostane, smrznuti obroke ako nam nešto ostane. Tako da mislim da je najbitnije pametno planirati obroke i kupnju", rekla je za Dnevnik Nove TV Irena Burba iz Zelene Istre.

Što traži dodatnu disciplinu. Na koju ćemo se po svemu sudeći morati naučiti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene