Ilustracija
Ilustracija Foto: Patrik Maček/Pixsell

Dio saborske oporbe pozdravio je u četvrtak Vladine mjere za ublažavanje inflacije i pomoć građanima i gospodarstvu, ali smatra da one nisu sustavno razrađene.


Božo Petrov (Most) smatra kako je dobro da je Vlada odriješila kesu koja je napunjena zbog inflacije.

Vezani članci Vladine mjere - 2 Gdje je zapelo s energetskim dodatkom za umirovljenike: Dnevnik Nove TV istražuje je li zaživio paket mjera za borbu protiv krize Prizori iz trgovine VIDEO Čekaju li nas ovakvi prizori i u hrvatskim trgovinama? Pogledajte kako se susjedi otimaju za šećer

"Iako će ljudima koji su u katastrofalnoj financijskoj situaciji ovo dobro doći da bi mogli premostiti mjesec, budimo svjesni da je ovo samo gašenje požara i kratkotrajno kupovanje socijalnog mira, posebno sada kada je Vlada pod udarima zbog neviđene pljačke u Ini", rekao je.

"Usput rečeno, to je tek trećina novca koji se godišnje pokrade u Hrvatskoj. Ovo je kratkotrajna intervencija jer mjere nisu usmjerene da stvore dodatna financijska sredstva kroz ulaganje u gospodarstvo i time bolje plaće. Ona samo gasi požar i čini ljude ovisne o drugima", ocijenio je Petrov.

Nisu sustavno razrađene

Također smatra kako mjere nisu sustavno razrađene.

"Nužno je što prije smanjiti porez na dohodak jer će tako najviše novca ostati obiteljima", poručio je čelnik Mosta.

Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista pozdravila je to što su mjere sveobuhvatne i uključuju širok broj ljudi. Pri tome je interesantno da se prvo govorilo o 4,5 milijardi kuna, pa o šest milijardi kuna, da bi se sada došlo na preko 20 milijardi kuna.

"Pitanje je bi li to bilo u tim iznosima da nije bilo afere u Ini", kazala je Vučemilović ocijenivši da vladajući žele umiriti javnost i opravdani gnjev zbog Ine anulirati mjerama.

Dodala je da Suvereniste posebno veseli što je Vlada odlučila zabraniti izvoz plina koji se crpi na nalazištima u Hrvatskoj, što su i oni tražili kroz interpelaciju.

Za svega pomalo, a zapravo ništa

IDS-ov Emil Daus pozdravio je sve mjere koje imaju za cilj pomoć hrvatskom gospodarstvu i građanima, posebno najosjetljivijim skupinama stanovništva.

"Primijeti se trud i želja da se obuhvati što je moguće više ugroženih skupina, no rezultat najavljenih mjera tek treba pričekati", kazao je.

Daus upozorava da većina mjera kod nas nisu produkt dugoročnog planiranja i strateškog promišljanja, već su samo "vatrogasne mjere". Potrebna sredstva morat ćemo uzeti na nekim drugim stavkama proračuna, što će proizvesti nove probleme, dodao je.

Za Anku Mrak Taritaš iz GLAS-a mjere su - svega pomalo, a zapravo ništa ni za koga. Smatra kako bi bilo puno bolje da se pogledalo što rade ostale zemlje i prepisalo ono što je najbolje za naše građane.

Drži da će najgore proći poduzetnici i svi koji rade i imaju koliko-toliko pristojnu plaću.

"Sve opet ide preko leđa srednjeg sloja, koji jedva da i postoji više u Hrvatskoj, i malih i srednjih poduzetnika, za koje Vlada još uvijek nema rješenja kad je u pitanju enormno poskupljenje industrijske cijene plina", kaže Mrak Taritaš.

Dodaje da Vlada nije iskoristila priliku ni za ozbiljnije poticanje energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije, posebno solarnih ploča.

Radimir Čačić iz Reformista smatra kako je važno što je Vlada reagirala, ali je reagirala nedovoljno i nepotpuno.

"Jednokratne pomoći su drastično niže nego u nizu drugih zemalja EU-a, a za umirovljenike bilo bi značajno da se donese odluka o izvanrednom usklađenju mirovina u punom postotku inflacije", rekao je Čačić.

Očekuje od Vlade hitni zakonski okvir za oporezivanje ekstra profita, posebno u dijelu eksploatacije nafte i plina u Hrvatskoj.

Čačić također predlaže da se formiranje cijene struje u dijelu vlastite proizvodnje potpuno odvoji od formule vezane za plin, što predlaže i EU.

Kraljica Elizabeta cijelo je vrijeme pod nadzorom liječnika, pred ogradu dvorca pristigli brojni novinari, a ispred palače okupili su se građani i turisti Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta i Elizabeth Truss +30 Zrakoplov kojim su sletjeli princ William i princ Andrew

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju