Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JESMO LI NA VRHUNCU?

Inflacija u Hrvatskoj i dalje rekordna, a kriza se tek zahuktava: Pogledajte što je najviše poskupjelo

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u kolovozu 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa se tako inflacija zadržala na najvišoj razini otkad Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na srpanj porasle 0,1 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine skočile 12,3 posto, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeno u petak.

Tako je inflacija od rekordnih 12,3 posto zabilježena drugi mjesec zaredom. To je ujedno već četvrti mjesec zaredom kako su potrošačke cijene na godišnjoj razini porasle po dvoznamenkastim stopama.

Ilustracija Indeksi potrošačkih cijena u kolovozu 2022. (Foto: DZS)

''Nastavak snažnih inflatornih pritisaka zabilježen je i u kolovozu. Godišnja stopa rasta je i četvrti mjesec za redom nastavila bilježiti dvoznamenkaste stope'', navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini u kolovozu najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku zabilježen u skupini hrane i bezalkoholnih pića, za 19,2 posto, a prate ih cijene u restoranima i hotelima s rastom od 17,6 posto.

S rastom od 15,3 posto slijede cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, dok su cijene prijevoza porasle za 14,1 posto.

Kumulativno je u prvih osam mjeseci indeks potrošačkih cijena porastao 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Na vrhuncu inflacije

''S posljednjim podacima za kolovoz evidentno je da se trenutno nalazimo na vrhuncu inflacije, no godišnje stope će ostati izražene i u narednim mjesecima. Određeno blago smirivanje moglo bi se zabilježiti tek prema kraju godine. Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti'', navode analitičari RBA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREŽIVLJAVANJE, A NE ŽIVOT Otvoreno pismo Andreju Plenkoviću: ''240.000 građana ima blokirane račune, a Vlada ih je zaboravila''
Pročitajte i ovo Videozid o inflaciji u Hrvatskoj - 2 nije dobro Inflacija u Hrvatskoj srušila sve rekorde: Pogledajte koliko su poskupjeli meso, žitarice, voda, plin, prijevoz...

Očekuju da će prosječna stopa inflacije u ovoj godini biti veća od 10 posto.

''Nedavno objavljen Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena uvelike je umanjio rizike da će inflacija u ovoj godini biti i veća, osobito iz razloga što su ograničene cijene energije i određenih osnovnih prehrambenih proizvoda. Svejedno, dvoznamenkaste godišnje stope rasta ostat će prisutne u prvom dijelu iduće godine s laganim trendom opadanja, pri čemu će taj trend biti vidljiviji u drugoj polovici 2023. godine'', zaključuju analitičari RBA.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene