Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstveno natjecanje 'Lančana reakcija' poziva mlade na kreativno eksperimentiranje u šest zemalja srednje Europe.


Ove godine obrazovni portal CHEMGENERATION.COM, aktivan već tri godine, ima za cilj mladima pokazati zabavnu stranu kemije i prirodnih znanosti kroz zanimljivo znanstveno natjecanje.

Vezani članci Jadranka Salopek - 1 Kako su se obroci dijelili u školama s tri smjene: "Blagovaonica ima mjesta za 100 učenika. To znači da obroke dijelimo u devet termina" Besplatni obroci u školama - 4 Osnovnoškolci od danas imaju besplatan obrok u školama: "Marenda mi se u školama sviđa jer mama ne mora doma pripremati"

Znanstveno natjecanje Lančana reakcija poziva mlade na kreativno eksperimentiranje u šest zemalja srednje Europe, kako bi se približili prirodnim znanostima i prepoznali ulogu koju one igraju u našim svakodnevnim životima i održivom razvoju u našoj budućnosti. Od listopada ovo uzbudljivo natjecanje započinje u Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji i Slovačkoj, a na proljeće je već održano u Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji.

Natjecanje organizira kompanija BASF koja je predana znanstvenom obrazovanju mladih naraštaja, uz potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, Instituta Ruđer Bošković, Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog kemijskog društva te Agencije za odgoj i obrazovanje. Zajednički cilj je želja za povećanjem interesa mladih za znanost, posebice kemiju.

''Svake godine nastojimo pokrenuti zanimljive obrazovne kampanje čiji je cilj prenijeti srednjoškolcima našu ključnu poruku: Kemija je cool. Prošle smo godine kroz virtualni svijet doprli do više od 50.000 mladih zahvaljujući online igrici FUTURE CITY, a ove godine odlučili smo pokrenuti znanstveno natjecanje Lančana reakcija', rekao je Filip Dvorak, voditelj odjela komunikacija i odnosa s vladom pri BASF Srednja Europa. ''Na proljeće je natjecanjem učenika srednjih škola testirana kreativnost učenika u Češkoj, Srbiji i Rumunjskoj.

Bilo je zadovoljstvo vidjeti nevjerojatne uređaje za Lančanu reakciju koje su mladi napravili sa svojim učiteljima primjenjujući znanje iz fizike i kemije. Ovo se pokazalo sjajnom prilikom da nauče više o pozadini fizikalnih i kemijskih reakcija s kojima se svakodnevno susreću na razigran, zabavan način. Uvjeren sam da će ovo obrazovno natjecanje biti zabavno i da će predstavljati veliko iskustvo i za ostalih šest zemalja uključenih u ovu kampanju.''


'Kemija i fizika pokreću svijet oko nas. Sada je na vas došao red da ih pokrenete'

Znanstveno natjecanje Lančana reakcija temelji se na radoznalosti i kreativnosti učenika te njihovoj sposobnosti rješavanja problema, jer moraju koristiti znanje stečeno u školi kako bi izgradili jedinstven fizikalno-kemijski uređaj. Uzbudljiv zadatak ovog natjecanja je stvaranje uređaja za Lančanu reakciju, koji radi zahvaljujući nizu fizikalnih i kemijskih reakcija.

Učeničke ekipe zajedničkim radom moraju izgraditi uzbudljiv, pokretni stroj uz pomoć i nadzor njihovog vođe ekipe, učitelja kemije. Tijekom razdoblja planiranja, oni moraju koristiti ono što su naučili na satovima kemije jer uređaji koje trebaju izgraditi moraju također sadržavati kemijske reakcije, što može biti spektakularna reakcija na bazi kiseline s promjenom boje, rasplinjavanje ili galvanska ćelija koja se temelji na kemijskoj energiji.

Učenici mogu koristiti bilo koji svakodnevni predmet za izgradnju uređaja, a time i iskusiti važnost recikliranja. Štoviše, mnoge škole dobivaju početni paket pribora pod nazivom 'Magic Box', što može učeničke projekte učiniti zanimljivijima.
Osim toga, video zapisi koji pokazuju spektakularne pokuse dostupni su na web stranici CHEMGENERATION.COM, gdje učenici mogu prikupiti ideje o jednostavnim i sigurnim fizikalnim i kemijskim reakcijama koje mogu implementirati u svoje uređaje pod nadzorom učitelja kemije.

Ekipe se prijavljuju na natjecanje slanjem video zapisa koji prikazuje kako njihov uređaj za Lančanu reakciju radi. Odluku o pobjedniku donijet će stručni žiri. Javnost, pak, može glasovati za najuzbudljiviji, pa čak i najzabavniji video zapis putem interneta. Svaki član učeničke ekipe, profesor kemije i škola koju pohađa ekipa koja izgradi najbolji uređaj prema mišljenju žirija, osvojit će vrijedne nagrade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju