Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema rješenja

HAC objasnio zašto se stvaraju kilometarske kolone: "Povećali smo broj traka i uveli novost na naplatne kućice, ali..."

gužva na autocesti
gužva na autocesti Foto: Marko Todorov/Cropix
Iz Hrvatskih autocesta rekli su kako na naplatnu postaju Lučko pristižu vozila iz više smjerova, koji se kasnije slijevaju u tek dvije trake. Dodamo li tome veći broj vozila, dobit ćemo i razloge velikih gužvi na autocesti.

Velike gužve koje se od jutra stvaraju na cestama prema moru pokazatelj su novog trenda, primijetili su iz Hrvatskih autocesta. Ljudi na godišnji odmor više ne putuju isključivo vikendom, pa smo tako svjedočili kolometarskim kolonama na Lučkom ovog, ali i prošlog ponedjeljka.

"Od ove godine i ulaska Hrvatske u schengenski prostor, odnosno ukidanjem granične kontrole na prijelazima sa Slovenijom, dodatno je pojačan intenzitet prometa koji u Lučkom ulazi na autocestu A1", kažu iz Hrvatskih autocesta.

Kako bi doskočili ovim trendovima, iz Hrvatskih autocesta su u lipnju u zoni prilaza naplatnim kućicama, u smjeru mora, povećali broj traka s tri na četiri. Osim toga, osigurali su da je na sve naplatne kućice omogućen ulazak putem ENC uređaja.

"Na samu naplatnu postaju Lučko se slijevaju vozila iz više smjerova (Bregana, Macelj, Goričan, Zagreb, Slavonija,..), odnosno vozila iz 8 prometnih traka slijevaju se u dvije prometne trake", objasnili su iz HAC-a i dodali kako propusna moć ove dvije trake nije dovoljna da u vrijeme najvećih gužvi propusti sva vozila te se zato stvaraju kolone.

Isto tako, iz HAC-a napominju kako je promet ovog vikenda veći za 8% u odnosu na isti vikend prošle rekordne turističke sezone.

"Ovim putem šaljemo apel korisnicima da prije kretanja na put provjere stanje na cestama te prema dostupnim informacijama isplaniraju svoje putovanje, s ciljem da što jednostavnije stignu do svog odredišta", kažu iz Hrvatskih autocesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene