Hrvatska vojska i u ponedjeljak se uvježbavala i demonstrirala snagu u slučaju mogućih ugroza. Ovaj put na slunjskom poligonu na kojem se odigralo finale velike vojne vježbe "Velebit 18".

Galerija


Vojni vrh nije skrivao zadovoljstvo viđenim, ali nitko od njih javnosti nije ponudio odgovor o troškovima. Vojni poligon na Slunju je u dimu baruta! Vatreno, jer gađanje se uvježbavalo i na tlu... ali i iz zraka.

Vezani članci Helikopter hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zadarska policija otkrila nove detalje skandala u vojsci: Nakon švercera oružjem i trojice pilota, prijavljena još dva civila Hrvatska vojska, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Afere u hrvatskoj vojsci: Helikopterom lovili vepra, popili pa se nedolično ponašali nakon hodočašća...

"To smo mi proveli bez problema! - Mačji kašalj? Tako je, spremni smo i za kompleksnije", kazao je satnik Vlatko Burilović, zapovjednik 2. tenkovske satnije tenkovske bojne Kune. Zračna potpora, tenkovi, oklopna vozila... "Nema zadovoljnijeg zapovjednika od mene...", odao je satnik Saša Đerić.

Više od tisuću vojnika: svi odreda i bez poštede morali su svladati neprijatelja. I zadatak. Najbolji pogled, ali i dvogled rezerviran za vojni vrh, umirovljene generale i ratne suborce. Na upit bi li mogao nešto bolje napraviti umirovljeni general Ante Gotovina odgovara: "Što bi mogo' bolje nego što su oni! Oni nama garantiraju sigurnost i čuvanje naših sloboda".

Najbolje ocjene od šefa vojske

Nakon svega, samo najbolje ocjene stižu i od šefa vojske. "Sve je prošlo u redu, uvijek imate sitne ogrebotine, sitnice, ima i umora, i kod nas i ljudi, ali izuzetno zadovoljni", ocijenio je general zbora Mirko Šundov, načelnik GS OSRH i dodao: "Najbitnije da je prošlo sigurno, ali izvanredan posao, bravo!"

Izvanrednih situacija nije bilo. "Za nas se vježba nastavlja - dok zadnji vojnik ne kroči kući na kućni prag i dok zadnje sredstvo ne bude u matičnoj bazi", kazao je general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik HKOV-a.

Samo danas potrošili su na tisuće komada različitog streljiva. Puno više, podvuče li se crta na trodnevnu vježbu na čak 11 lokacija. Logistika, tehnika, pet puta više vojnika nego ovdje. Gdje je računica?

"Sigurno da će načelnik GS i cijela vojska hrvatskoj javnosti dati i te troškove i da javnost zna koliko je potrošeno u kontekstu vježbe", kazao je ministar obrane Damir Krstičević i dodao: "Sigurnost je vrlo bitna i vojska mora vježbati, nema moderne vojske koja ne vježba, mi nemamo drugog načina. Ili da stojimo u vojarnama".

Dio vojarni su otvorili. Ponavljaju - spremni su baš na sve ugroze. No, hoće li nakon svega viđenog aktualizirati i vojni rok, ministar obrane na naš upit ne nudi konkretan odgovor. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr