Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spektakularna animacija

Ekskluzivno: Pogledajte 3D Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz pomoć snimaka specijalnog aviona napravila se 3D karta Hrvatske. Kako? Doznala je ekipa Dnevnika Nove TV.

Jedan od projekata kojim se Vlada hvali je legalizacija bespravno sagrađenih objekata. Za uvođenje reda u taj prilično divlji sustav bilo je potrebno napraviti detaljnu kartu svih tih objekata. Država je taj posao odradila zahvaljujući posebnim snimkama iz zraka svakog pedlja Lijepe naše. 

Pročitajte i ovo Branko Bačić, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine "Ovo su najvažniji izbori" Bačić se obrušio na Milanovića: "Kukavica koja nije dala ostavku, oštetit će Hrvatsku za 350 milijuna eura" Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti"

Građevinski inspektori na terenu odlaze u povijest. Bespravna gradnja od sada se otkriva iz zraka. Iz specijalnog aviona s oko milijun eura vrijednom specijalnom opremom za snimanje s visine od oko 3 tisuće metara snimljen je svaki pedalj Hrvatske i svi građevinski objekti.

'Snimanje je trajalo mjesec i pol dana. Kvaliteta snimaka je izrazita morali smo i koristili isključivo izvrsne dane za snimanje', rekao je Zvonko Biljecki, predsjednik uprave tvrtke Geofoto. Iz dobivenih snimaka ekipa opremljena specijalnim naočalama i moćnim kompjutorskim programima izrađuje trodimenzionalnu kartu Hrvatske. Na njoj se detaljno vidi čak i najmanja građevina.

'Možete prepoznati gotovo boju ili veličinu teniske loptice. Snimljeno je na način da možemo apsolutno rekonstruirati 3D svakog objekta sa svim nijansama do toga da se može čak definirati i vrsta materijala', istaknuo je Biljecki. Podaci s karte usklađivati će se s podacima iz katastra i zemljišnih knjiga. Legaliziranje objekta građani će moći prijaviti u svojoj općini.

'Iz karte koja je napravljena vrlo jednostavno je utvrditi da li je pojedini objekat u datom trenutku snimanja, da li je na terenu, ili nije', pojasnio je Branko Bačić, ministar zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja. Prema tome, nema jednostavno mogućnosti izigravanja zakona. Naknada za legalizaciju bit će od 200 pa sve do 40 tisuća kuna.

Najskuplje će proći oni koji su bespravno gradili apartmane. Jeftinije će se legalizirati poljoprivredni objekti, a najjeftinije objekti za stanovanje. 'U Zagrebu u Kozari boku naknada za legalizaciju će iznositi oko 8 tisuća kuna, ako je objekat površine 150 četvornih metara, no ako taj objekat služi za stanovanje obitelji i vlasnik koji ga je sagradio, onda će ta naknada iznositi oko dvije, dvije i pol tisuće kuna', rekao je Bačić. Iz ministarstva poručuju da građevinama koje su izgrađene nakon 21. lipnja ili na zakonom zabranjenim mjestima neće biti spasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene