Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BRZA AKCIJA

Ploča iz Jasenovca postavljena u Novskoj, HOS-ovci prijete tužbama onima koji njihov grb dovode u vezu s fašizmom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ploča HOS-a, koja je jutros skinuta u Jasenovcu, nešto prije 14 sati postavljena je u Novskoj.

Spomen-ploča HOS-a, koja je tijekom jutra skinuta sa zgrade vrtića u Jasenovcu, postavljena je u Novskoj nešto prije 14 sati. 

Pročitajte i ovo Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila'' Slika nije dostupna ŽESTOK ODGOVOR Milanović: ''Neki misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva''

Ploču su jutros nešto prije 11 sati u Jasenovcu počeli skidati radnici komunalnog poduzeća Novokom iz Novske. Iako je pred njom skupina branitelja dežurala cijelu noć, prilikom njenog skidanja nije bilo nikakvih incidenata.

Ploča je u Novskoj postavljeno na Bairu (kolokvijalno zvanom Trokutu) iznad samog grada. Mjesto za ploču unaprijed je pripremljeno. Nekoliko metara od ploče nalazi se i spomenik poginulim braniteljima.

Do 14:30 u blizini ploče stajali su samo policajci, novinari i djelatnici komunalnog poduzeća iz Novske, a potom su stigli čelnici udruga HOS-a koji su jutros održali konferenciju za novinare u Zagrebu

Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a, upozorio je novinare da grb HOS-a više ne dovode u vezu s fašizmom. To su, kaže, dosad tolerirali, ali će ubuduće podizati tužbe

Vijenci i svijeće pred spomen pločom HOS-ovcima u Novskoj

Nakon što je spomen ploča poginulim HOS-ovcima iz Jasenovca u četvrtak prebačena u Novsku i postavljena kod spomen obilježja braniteljima koji su poginuli na novljanskome ratištu, predstavnici grada Novske i općine Jasenovac, te koordinacije udruga HOS-a položili su vijenac i zapalili svijeće pred spomen pločom.

U ime saveza udruga dragovoljaca HOS-a Boro Barišić zahvalio je premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi na pronalaženju odgovarajućeg rješenja za problem koji je nastao jer se u grbu HOS na toj ploči nalazi i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

"Svi smo odgovorni za nastalu situaciju. Ovdje je učinjena velika nepravda, govorilo se samo o ploči, a ne o našim prijateljima koji su za slobodu Hrvatske dali svoje živote", rekao je Barišić dodavši kako su hrvatski branitelji "uvijek željeli dobro Hrvatskoj".

Predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba Ivan Friščić, zahvalivši se Vladi na razumijevanju i nalaženju rješenja za postavljanje ploče u memorijalnom dijelu spomen područja kod Trokuta, osvrnuo se na optužbe da su pripadnici HOS-a fašisti. "Mi možemo biti sve, ali fašisti nismo. Iza naših postrojbi nema ni jednog crnog traga", ustvrdio je Friščić.

Ratni načelnik HOS-a Anto Đapić ustvrdio je pak kako su "svi koji nas nazivaju fašistima i ekstremistima ustvari fašisti i ekstremisti".

Župnik župe sv. Blaža u Zagrebu Zlatko Koren blagoslovio je ploču rekavši da je odluka o premještanju ploče odgovorna, razborita i obzirna. "Svaka druga riječ je suvišna. Zahvaljujemo se Vladi i ministrima na razumijevanju u rješavanju ovog pitanja", rekao je.

Skidanje spomen ploče u Jasenovcu počelo je u četvrtak u 10 sati i trajalo gotovo tri sata jer su radnici novljanskog Komunalca uz prilične poteškoće uspjeli skinuti ploču, a da je pritom ne oštete. Ploča je potom prebačena na za to pripremljeni teren na Trokutu, desetak kilometara iznad Novske, kod spomen obilježja braniteljima koji su poginuli na novljanskome ratištu.

Predstavnici udruga HOS-a rekli su da je to kompromisno rješenje kojim će na primjeren način obilježiti uspomenu na 11 poginulih HOS-ovaca, a s druge strane zauzvrat je pozdrav "Za dom spremni" legaliziran u HOS-ovom Statutu i oznakama, pa će ga sada moći zakonito koristiti. (S.Ve./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene