Potres u Zagrebu razotkrio nemar u gradnji
Potres u Zagrebu razotkrio nemar u gradnji Foto: Screenshot

Nakon što se dio Zagrepčana na društvenim mrežama požalio kako će im Gradska Plinara Zagreb isključiti plin, ako ne kupe kondenzacijske bojlere te da se u zgradama koje nakon potresa imaju žutu i crvenu zgradu također isključuje plin, o svemu su se oglasili iz Plinare.


Poručuju kako ne isključuju plin u objektima s određenom bojom naljepnice, već njihovi djelatnici obilaze statički ugrožene objekte i objekte s oštećenjima dimnjaka kako bi zatvaranjem plina "prevenirali životnu ugrozu stanara u objektu dok ne ispune tehničke preduvjete za sigurnu upotrebu plina".

Vezani članci Ministar Banozić uručio Rješenja za građane smještene u Studentskom domu - 4 Ministarstvo državne imovine dodijelilo 16 rješenja o sufinanciranju najma stanova: "Napokon smo i to dočekali" Milan Bandić Bandić o štetama nakon potresa: "Ja sam preozbiljan čovjek da dajem procjene. Čekamo zakon kao ozebli sunce"

"Plin se ne isključuje niti se odbija uključiti da bi građani bili bez plina, već jer su u najvećem broju slučajeva u opasnosti od dotrajalih dimnjaka dodatno narušenima potresom i dok se ne osiguraju tehnički preduvjeti za sigurno sagorjevanje plina – za što je dokaz potvrda o ispravnosti dimnjaka - postoji velika mogućnost povrata monoksida i trovanja njime", kažu u Gradskoj plinari Zagreb.

"Nemamo veze s vrstama bojlera"

Navode kako oni nemaju nikakve veze s tiplovima i vrstama bojlera koji se ugrađuju 

"Ako građani koriste plin u objektima oštećenima potresom, a ne osjećaju se ugroženi jer trošila uredno rade, ne znači da je unutrašnjost dimnjaka ispravna i da u nekom trenutku neće doći do povrata dimnih plinova! Kontrola dimnjaka je nužna", kažu u Plinari.

Podsjećaju kako je redovna procedura priključenja na plin nakon potresa objevljena je na web stranici GPZ-a (http://www.plinara-zagreb.hr/novosti/postupak-pustanja-plina-u-objekte-koji-su-iskljuceni-zbog-potresa/1327) te kao preduvjete za ispitivanje instalacije i puštanje plina obuhvaća nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena i nalaz dimnjačara o ispravnosti dimnjaka.

"Imajući u vidu situaciju u kojoj se građani trenutno nalaze – prvenstveno u središtu Zagreba – za zgrade koje imaju nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena, a dimnjaci ne mogu dobiti potvrdu ispravnosti, GPZ radi iznimku i uključuje samo potrošače koji mogu sigurno koristiti plin. Isto je tehnički izvedivo, no pri tome je nužno da ispitivači uđu u sve stanove koji koriste plin, a čija su trošila spojena na dimnjak te da stanari čija su trošila spojena na dimnjak dozvole demontažu plinomjera u svojim stanovima. Time se osigurava da životi građani koji su u riziku od povrata monoksida nisu izloženi opasnosti", objašnjavaju u Plinari te apeliraju na građane da preferiraju telefonsku i elektroničku komunikaciju te da se dokumentacija u slučaju višestambenih zgrada organizira preko upravitelja. 

Podzemna plinska mreža nije ugrožena

Dokumentaciju za priključenja potrebno je poslati na e-mail: prodaja@plinara-zagreb.hr. Informacije o dokumentaciji dostupne su na brojevima 01/6437-707; 6437-706 i 6437-549, a za ispitivanje instalacija i puštanje plina građane kontaktira GPZ kako bi najavio termin skuladno rasporedu i raspoloživim ekipama.

Iz plinare poručuju kako je podzemna plinska mreža s pripadajućom infrastrukturom pod stalnim nadzorom te nije oštećena potresom.