Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška Ukrajini

Plenković: "Ukrajinci se bore za sigurnost cijele Europe, njihov slom povećao bi ruske apetite"

Plenković i Zelenski
Plenković i Zelenski Foto: Vlada RH/Cropix
Andrej Plenković naglasio je potporu Hrvatske Ukrajini u ratu protiv Rusije te poručio kako je uvjeren u pobjedu i oslobađanje svih okupiranih i anektiranih ukrajinskih teritorija.

Prije točno dvije godine započela je ruska invazija na Ukrajinu. U povodu obljetnice, hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da Ukrajina i dalje može računati na snažnu potporu Hrvatske.

"Svjedoci smo herojskih napora ukrajinskog vodstva, naroda i vojske u obrani svojih domova i prava na slobodu i samostalnost. No u tom se ratu Ukrajinci bore i za sigurnost cijele Europe, jer bi slom Ukrajine stubokom izmijenio geopolitičke odnose i neminovno povećao ruske apetite prema Europi. Zato Ukrajina u svojoj borbi nije sama. Široka i snažna podrška demokratskog svijeta izraz je otpora ideji da sila jačega ima prednost pred međunarodnim pravom, moralom i univerzalnim vrijednostima. I Hrvatska je snažno uz Ukrajinu", napisao je Plenković.

Predsjednik Vlade RH osudio je barbarske napade na ukrajinske gradove i civile te najokrutnije ratne zločine, otmice i deportaciju ukrajinske djece, kao i napade na energetsku i ostalu kritičnu infrastrukturu i pomorske blokade čije gospodarske posljedice osjeća cijeli svijet.

Pročitajte i ovo Annalena Baerbock Čvrsto uz Ukrajinu Njemačka ministrica odbila pregovore s Putinom: "Tko bi od nas bio sljedeći?"

"Prisjećamo se i herojskih branitelja Mariupolja koji su, poput branitelja Vukovara, također izdržali tromjesečnu opsadu do potpunog razaranja grada. Danas je i Kremlju jasno da je ruski cilj osvajanja Ukrajine propao. Štoviše, Ukrajina je oslobodila velika područja kod Harkiva i Hersona te, unatoč nepovoljnom omjeru snaga, pruža žilav otpor agresoru. Istodobno, Europa nikad nije bila manje ovisna o ruskim energentima, NATO nikad snažniji, a slobodni i demokratski svijet i dalje je privržen potpori Ukrajini", kaže Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Očevid u Splitu na mjestu gdje je mladić uboden nožem - 1 Uhićene dvije osobe FOTO Krvava noć u Dalmaciji: Ovo je mjesto strašnog ubojstva, policija objavila nove detalje

Pod vodstvom Vlade, Hrvatska je, podsjeća premijer, pomogla i nastavlja pomagati Ukrajini – politički, diplomatski, ekonomski, vojno te humanitarno kroz prihvat izbjeglica. 

"Kao jedna od rijetkih zemalja koja je i prije ruske invazije jasno podržala europsku perspektivu Ukrajine, i to potpisom u Kijevu 2021. deklaracije Zelensky–Plenković, Hrvatska je zdušno poduprla povijesnu odluku o otvaranju pregovora za članstvo Ukrajine u EU. Uz pozamašnu vojnu pomoć koju smo i sami pružili, podržali smo i odluku o osiguranju dugoročne pomoći Europske unije Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura", podsjetio je Plenković i na kraju naglasio kako je uvjeren u pobjedu Ukrajine i oslobađanje svih okupiranih i anektiranih teritorija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene