Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvalio se suficitom, odgovornošću, naporima...

Plenković uputio čestitku povodom Praznika rada: "Vlada je pokazala brigu za hrvatskog radnika"

Sjednica Vlade (Foto: Pixell)
Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Foto: Pixell Brodosplit (Foto: Dnevnik.hr) Brodosplit (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Konobar/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je hrvatskim građankama i građanima uputio čestitku u povodu Međunarodnog praznika rada, ističući kako je Vlada dokazala sustavni rad na stvaranju gospodarskog okruženja za novo zapošljavanje, bolje plaće i viši životni standard, a u suradnji sa socijalnim partnerima na političkoj stabilnosti, pravnoj sigurnosti, rastu i solidarnosti.

Premijer u čestitki ističe kako je Vlada, kada je dobila većinsko povjerenje i preuzela odgovornost za vođenje države, učinila to sa željom da omogući boljitak svih hrvatskih ljudi i domovine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Lani, je, napominje, ostvaren suficit opće države kao potvrda Vladine odlučnosti i odgovornosti u vođenju fiskalne politike, a te su napore, tvrdi, prepoznale i međunarodne financijske institucije i rejting agencije te su podigle kreditni rejting Hrvatske, kojoj predstoji još samo jedna stepenica do investicijskog rejtinga.

Plenković naglašava kako Hrvatska ima stabilni i dugoročno održivi gospodarski rast, javni dug se sustavno smanjuje, bilježi najveći pad stope nezaposlenosti u zemljama EU, shodno tome i rast zaposlenosti. Brigu za hrvatskog radnika, navodi, Vlada je pokazala spašavanjem tisuća radnih mjesta koja su bila ugrožena krizom u Agrokoru.

"Izazovi s kojima se suvremeno hrvatsko društvo suočava ne rješavaju se preko noći. Dokazali smo da sustavno radimo na stvaranju gospodarskog okruženja koje će omogućiti novo zapošljavanje, bolje plaće i u konačnici viši životni standard. Želimo poboljšati uvjete života i položaj obitelji kako bismo zadržali naše ljude i zaustavili iseljavanje, osobito mladih te na taj način omogućili demografsku revitalizaciju zemlje", ističe u čestitki povodom Praznika rada.

Dodaje kako u Vladi pritom nisu zaboravili kontinuiranu suradnju i socijalni dijalog s poslodavcima i sindikatima, "jer samo zajedničkim djelovanjem i partnerstvom možemo ostvariti bolju Hrvatsku". "Stoga Vlada ustrajno nastavlja raditi na ostvarenju naših temeljnih ciljeva – političkoj stabilnosti, pravnoj sigurnosti, gospodarskom rastu i solidarnosti", zaključuje premijer.

Ministar Pavić: Kroz dijalog sa sindikatima i poslodavcima do dostojnog života od rada i mirovine

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u ponedjeljak je uputio čestitku u povodu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, te poručio kako se to ministarstvo zalaže za otvoren i sadržajan dijalog sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima te za društvo u kojem će svi građani Republike Hrvatske moći dostojanstveno živjeti od svog rada i svoje mirovine.

"Međunarodni praznik rada dan je kada se prisjećamo hrabrih radnika koji su 1886. godine utrli put pravednijim i humanijim uvjetima rada. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kroz otvoren i sadržajan dijalog sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, čvrsto se zalaže za društvo u kojem će svi građani Republike Hrvatske moći dostojanstveno živjeti od svog rada i svoje mirovine. Vesele nas dobri rezultati koje smo postigli. Imamo jednu od najvećih stopa rasta zaposlenosti u Europskoj uniji. Krajem 2017. u Hrvatskoj imali smo 60.000 više zaposlenih nego u 2016. Stopa registrirane nezaposlenosti u stalnom je padu, imamo rekordno niskih 160.000 nezaposlenih, čime smo se približili prosjeku ostalih zemalja članica EU", podsjetio je ministar Pavić.

Naglasio je također kako su duboko svjesni i izazova s kojima se suočava hrvatsko društvo, poput iseljavanja iz Hrvatske, te poručio da odgovorno, zajedno s ostalim kolegama iz Vlade, predvođenima predsjednikom Andrejem Plenkovićem, rade na stvaranju preduvjeta za demografski oporavak zemlje.

"U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje užurbano provodimo mjere aktivne politike zapošljavanja, vodeći pri tome računa i o našim mladim ljudima i o dugotrajno nezaposlenim sugrađanima, kako bismo potaknuli njihovo zapošljavanje, doprinijeli njihovu ostanku u Hrvatskoj i aktivirali tržište rada. Ove smo godine za programe zapošljavanja osigurali više od 2,5 milijardi kuna.

Vodimo računa i o našim radnicima koji su pred odlaskom u mirovinu te o našim umirovljenicima kojima želim poručiti da je naš mirovinski sustav održiv, a mirovine sigurne", napisao je ministar Marko Pavić u čestitki te u ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene