Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Janaf

Plenković o Milanovićevim optužbama: "Neka objasni zašto je tako nervozan ako je išao u taj klub. Ne zanima me što rade USKOK i policija"

Premijer Andrej Plenković komentirao je optužbe koje je na račun njega i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića iznio predsjednik Zoran Milanović.

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović u neviđenom medijskom istupu optužio premijera i ministra unutarnjih poslova Božinovića da su imali saznanja o primanju mita u aferi Janaf, oglasio se i sam Plenković.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nova objava Milanović se oglasio videoporukom, istaknuo dva problema: "Tome se mora stati na kraj" Zoran Milanović Odgovorio Plenkoviću Milanović: ''Do sada smo institucije branili, a sad je vrijeme da ih oslobodimo''

Na pitanje je li znao da je šef Janafa Dragan Kovačević pod istragom, odgovorio je da nije mogao gledati Milanovićev istup te da je samo letimično vidio što je rekao

"Jako je znakovita Milanovićeva rečenica da je bio premijer pa sve zna. Nije svejedno tko je u Hrvatskoj na čelu Vlade. To može biti netko koga zanima što radi DORH i što se radi u kojoj istrazi, a mene to ne zanima. Uopće ne želim znati čime se bave USKOK i policija", kazao je Plenković.

Rekao je kako Kovačević sigurno ne bi bio imenovan na čelo uprave Janafa da je on nešto znao o istrazi.

"Ne bismo ga stavili na listu da smo znali da će tri mjeseca kasnije biti uhićen. Milanović je dosta egzaltiran i ima nervozne reakcije", rekao je. 

Dodao je i da je uvjeren da Božinović nije znao da se vodi istraga protiv Kovačevića.

"Da se takvi procesi vode pred mikrofonima, trajali bi jednu sekundu. Možda bi bilo dobro da Milanović objasni kako je sada tako nervozan, ako je on išao u taj klub", rekao je.

Dodao je da on nije bio u famoznom "klubu" te da ne zna jesu li ga posjećivali njegovi ministri jer "ne prati tko s kime ide na ručak niti ga to zamima". 

Poručio je i da ne zna kako je Milanović mogao znati za podatke iz istraga.

"U četiri godine mandata nijedan ministar ni šef policije mi nije dolazio dati informacije o istragama. Ako je istraga tajna, ja za njih ne znam niti za njih želim znati. Sva imenovanja radili smo tako da smo provjeravali prije toga", naglasio je premijer.

Što se tiče tvrdnje predsjednika Milanovića da je istraga moguće išla prema krupnijim ličnostima, Plenković je rekao da je riječ o trileru za koji ne zna tko bi mu se mogao domisliti.

"Ključna je razlika pogleda na funkcioniranje suda, DORH-a i policije. Borba protiv korupcije nije stalno lamentiranje o korupciji, borba protiv korupcije znači da tijela koja se time bave treba pustiti da samostalno, nepristrano i neovisno rade svoj posao i provode mjere za koje one smatraju da su dobre", zaključio je Plenković.

Upitan zašto gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić nije izbačen iz HDZ-a dok je Josipa Rimac, koja je isto bila optužena u korupcijskoj aferi, izbačena iz stranke, odgovorio je kako su stvari kod Rimac bile jasne, a Barišić je trenutno samo član HDZ-a.

"Ako postoji istraga i one su tajna ja za njih ne znam niti ne želim znati, ne zanimaju me. Mi smo imenovanja radili da smo provjeravali sve. SOA je provjeravala redovitim putem", rekao je.

Plenković je također ustvrdio kako bi, da je izjavio ono što je izjavio Milanović, bio pod "rafalnim udarima medija i komentatora kako se odnosi prema sudstvu, DORH-u i policiji".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene