Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavio Plenković

Bit će kobasica i čvaraka: "Od idućeg tjedna dopuštena svinjokolja i prodaja svježeg mesa"

Čvarci
Čvarci Foto: Dusko Marusic/Cropix
Europska komisija analizirala je akcijski plan Ministarstva poljoprivrede i odlučila da se u Slavoniju vraća svinjokolja, odnosno blaži režim za svinjogojce.

Dobre vijesti za svinjogojce. Prema odluci Europske komisije, od idućeg tjedna bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe. 

"Jutros sam razgovarao s povjerenicom Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides o poduzetim mjerama u suzbijanju afričke svinjske kuge. Danas je Stalni odbor Europske komisije donio pozitivnu odluku za Hrvatsku kojom se omogućuju regionalizacija i uvođenje novih zona, odnosno blaži režim za naše svinjogojce!

Odluka stupa na snagu idući tjedan! Čestitam ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, veterinarskoj struci, nadležnim službama i svinjogojcima, koji su propisivanjem i pridržavanjem mjera pridonijeli suzbijanju afričke svinjske kuge i očuvanju svinjogojske proizvodnje i tradicije u Hrvatskoj 

Bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta. Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županiju, nova zona i prije roka proširena je na Osječko-baranjsku županiju", napisao je premijer na platformi X.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene