Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prerasta u tradiciju

Plenković: Konferencija diplomata postaje redovito, godišnje okupljanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak navečer da će sutrašnja Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova RH postati redovito godišnje okupljanje diplomata u vrijeme prve sjednice vlade nakon ljetne stanke u kolovozu kako bi diplomatima dobili temeljne okvire i smjernice za provođenje državne politike i vanjske politike.

"Riječ je o praksi koju koriste mnoge države kako bi svojim diplomatima dale one temeljne okvire i smjernice za provođenje državne politike i vanjske politike", kazao je Plenković na prijemu za sudionike konferencije te također i ministre u vladi i predstavnike diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Izrazio je zadovoljstvo novom generacijom diplomata koji su, suprotno nekim kritikama, "puno političniji nego bilo tko drugi jer imaju uvid, široko međunarodno iskustvo i optiku i dioptriju drugih zemalja".

Kazao je da na sutrašnjoj konferenciji na kojoj će sudjelovati i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministar obrane Damir Krstičević, želi od diplomata prvenstveno čuti "kako izgleda Hrvatska u međunarodnoj zajednici".

"Ključna su otvorena pitanja s nekima od susjednih zemalja, kako se postaviti u rješavanju tih pitanja i kako odgovoriti na globalne izazove te izazove s kojima se suočava europski kontinent. To su teme za sutrašnji dan", kazao je premijer.

Ranije u četvrtak predsjednica Grabar-Kitarović uručila je vjerodajnice dvanaestero novih hrvatskih veleposlanika poručivši im da na novim dužnostima sve svoje snage i domoljublje stave na raspolaganje Hrvatskoj. Tom je prigodom kazala da će "Hrvatska svoju vanjsku politiku i dalje voditi kroz suradnju s našim saveznicima unutar Europske unije i NATO-a, kao i sa susjedima".

Dodjelom vjerodajnica Mladen Andrlić postaje hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, Gordan Bakota u Srbiji, Gordan Grlić Radman u Njemačkoj, Aleksandar Heina u Slovačkoj, Petar Ljubičić u Indiji te Mario Nobilo u NATO-u.

Jasna Mileta odlazi u Maroko, Igor Pokaz u Ujedinjeno Kraljevstvo, Aleksandar Sunko u Grčku, Pjer Šimunović u Sjedinjene Države, Filip Vučak u Francusku, a Jasen Mesić u Italiju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene