Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Plenković kazao je kako od INE očekuje da osigura energetsku stabilnost.


Premijer Andrej Plenković nije želio komentirati izjavu glasnogovornika MOL-a koji je jučer u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao da će MOL prodati svoj udio u INI, ako ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom.

Vezani članci Sjednica Vlade Vlada predložila novi Nadzorni odbor Ine: Za predsjednika predložen Damir Mikuljan Davor Filipović Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu''

Plenković je rekao kako će svoj stav o tome iznijeti nakon što se na razini Vlade dogovori strategija za INU. Odbacio je tvrdnje da je pravosudni progon predsjednika uprave MOL-a Zolta Hernadija politički motiviran.

"INA mora biti profitabilna kompanija. Od ove naftne kompanije očekujem da osigura energetsku stabilnost i pridonosi zaposlenosti", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon što je bio jedan od govornika na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji Zagreb 2016. u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj.

"Pitanje INE ima socijalnu dimenziju"

"Vi znate da je moja Vlada prva koja je organizirala susret s Upravom Ine nakon nekoliko godina, za mene je INA strateška naftna kompanija, sve što radimo, radimo na objedinjavanju svih stručnjaka i onih koji se bave temom energetike kako bi dogovorili strategiju o INI. INA je pitanje energetske sigurnosti, ali ima važnu socijalnu dimenziju. U ovom trenu neću komentirati izjave glasnogovornika MOL-a", rekao je Plenković.

Izjavio je da kao tehničku informaciju doživljava Interpolovu odluku o odbacivanju zahtjeva hrvatske strane da obnovi tjeralicu za predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija te dodao da se, koliko zna, pred hrvatskim pravosudnim tijelima nastavlja proces pokrenut protiv čelnika MOL-a.

Hernadi je još 2013. pred zagrebačkim Županijskim sudom optužen da je dao 10 milijuna eura mita bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, čime je MOL-u osigurao upravljačka prava u Ini, no do danas je ostao nedostupan hrvatskom pravosuđu. MOL je u više navrata odbacio te optužbe tvrdeći da nikad nije podmitio nijednog političara i nije dao novac da bi stekao upravljačka prava u Ini.

Na nedavnoj generalnoj skupštini Interpola preglasan je hrvatski zahtjev da se produlji crvena tjeralica za Hernadija, a njegov je odvjetnik u medijima izjavio da je Hrvatska crvenu Interpolovu tjeralicu iskoristila u političke svrhe.

"Tehnička informacija"

„Ovu informaciju koju smo zaprimili glede Interpola doživljavam kao tehničku informaciju“, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je postupak protiv Hernadija u Hrvatskoj pokrenulo Državno odvjetništvo pred zagrebačkim Županijskim sudom. „Taj je proces se, što se tiče naših pravosudnih tijela, koliko je meni poznato, nastavlja. I postoji mogućnost da se na razini suradnje u okviru EU razriješe eventualni sporovi koji u tome postoje“, dodao je.

Kao jedan od mogućih načina naveo je, na pitanje novinara, mogućnost da Županijski sud zatraži o tom slučaju preliminarno mišljenje od Europskog suda. „Ali to su tehnička, pravna pitanja. U svakom slučaju proces se, kad je riječ o hrvatskim pravosudnim tijelima, koliko je meni poznato, nastavlja. I nije ispolitiziran“, naglasio je premijer.

Postoje međunarodni mehanizmi suradnje, mi ćemo na tom inzistirati i taj se proces, što se Hrvatske tiče, i dalje nastavlja, ponovio je. (B.Š./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju