Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži žrtveno janje

Piletić poslao inspekciju radnicama koje su upozoravale na tragediju: "Mjesecima upozoravali na to što će se dogoditi, a nadležni su odmahivali rukom"

Marin Piletić, ministar
Marin Piletić, ministar Foto: DNEVNIK.hr
Inspektori češljaju tim za udomiteljstvo i djelatnike u Slavonskom Brodu koji su bili zaduženi za obitelj dječaka K. N., koji je preminuo prošlog prosinca.

U nekadašnji Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, čije su djelatnice upozoravale da će se dogoditi tragedija jer su domovi i udomiteljske obitelji prepuni te ne mogu pronaći smještaj za djecu iz visokorizičnih obitelji, ministar Marin Piletić uputio je inspekcijski nadzor.

Inspektori češljaju tamošnji tim za udomiteljstvo i djelatnike koji su bili zaduženi za obitelj dječaka K. N., koji je u dobi od 20 mjeseci preminuo prošlog prosinca, ne dočekavši izdvajanje od roditelja.

Na listi čekanja za dom bio je od samog rođenja, a cijelo to vrijeme stručni tim tražio je da ih se smijeni s posla koji obavljaju, jer je neizdrživ stres kojem su izloženi zbog potpunog raspada sustava smještaja djece.

Pročitajte i ovo Sabor - 4 78 glasova Za Sabor odlučio: Ivan Turudić novi je glavni državni odvjetnik!

Pročitajte i ovo Zapaljeni kontejneri u ulici Milovana Kovacevica u naselju Sopot uzrok se istražuje Stanovnici zagrebačkog kvarta uznemireni, netko podmeće požare: "Vidjeli smo dvojicu s kapuljačama..."

"Ovo je postala uobičajena praksa u sustavu socijalne skrbi, da osoba na terenu koja upozori na problem postaje glavni krivac i da nadležni u Ministarstvu, čija je izravna odgovornost ono što se dogodilo u Slavonskom Brodu, upravo u tu osobu upru prstom. Kolege iz raznih centara mjesecima su upozoravali na to što će se dogoditi, a nadležni su odmahivali rukom i javno demantirali da uopće postoji problem. Sad, kad je dječak preminuo, naći će si krivca što niže u hijerarhiji i zaključiti slučaj", kažu u inicijativi #odšutnjedopromjene, koja okuplja 600-tinjak stručnjaka zaposlenih u socijalnoj skrbi, piše Jutarnji list. 

Pročitajte i ovo Kamion se zabio u kuću kod Vinkovaca zabio se u kuću FOTO Šokantno svjedočanstvo: "Zatresla se kuća, žena vrišti i plače, pao je krov na dijete"

Pročitajte i ovo Ilustracija Presretnut telefonski razgovor "Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte

Socijalne radnice mogu očekivati da će završiti kao i psihologinja Valerija Kanđera, koja je dobila opomenu pred otkaz nakon što je prošle jeseni javno objavila da nema gdje smjestiti djevojčicu (6) s autizmom.

Cilj ovog nadzora je, kaže sugovornik, pročešljati rad stručnog tima koji je pratio nesretnu obitelj preminulog dječaka, i tima za udomiteljstvo, kako bi se pronašla bilo kakva administrativna pogreška i kako bi javnost dobila žrtveno janje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene