Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuga u Slavonskom Brodu

Ministar nakon smrti djeteta: "Nije bilo elemenata da se dijete žurno izdvoji. Inspekcija je poslana u Hrvatski zavod za socijalni rad"

Javnost se pita tko je odgovoran za smrt dvadesetomjesečnog djeteta koje je trebalo biti smješteno u dom ili udomiteljsku obitelj, ali to nije dočekalo. Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić novinarima je komentirao ovaj slučaj.

Ministar Marin Piletić izrazio je sućut obitelji te dodao kako se radi o prirodnoj smrti djeteta.

"Obitelj je kontinuriano u nadzoru socijalne službe", rekao je.

"Nije bilo elemenata da se dijete žurno izdvoji", rekao je i dodao kako je podnesen zahtjev redovnim putem, a sud još nije donio odluku.

Kaže kako se i danas čuo s voditeljicom centra te da mu je rekla kako nije bilo nikakvog razloga za žurno izdvajanje djeteta iz obitelji.

"Ova smrt koja se tendenciozno želi prikazati kao krah socijalnog sustava nije činjenično stanje", rekao je te ističe kako se u situacijama kada je potrebno žurno izdvajanje iz obitelji to radi odmah.

"Takvog elementa u ovom slučaju nije bilo", rekao je.

270 djece je žurno izdvojeno i zbrinuto u 2023. godini, rekao je ministar. 

"Ovdje govorimo o slučaju gdje je primijećeno da djeca imaju značajno smanjene razvojne šanse. Ono što smo utvrdili je da roditelji i djeca imaju ostvaren emocionalni odnos. Stječe se dojam da je smrt ovog djeteta rezultat nečijeg nečinjenja, nebrige i zanemarivanja. To nije slučaj. Danas je naša inspekcija poslana na teren i u Zavod za socijalni rad i kod svih pružatelja usluga koji su bili dio postupka i kad stigne nalaz, bit ćete obaviješteni", rekao je ministar.

Pročitajte i ovo Suđernje obitelji ubojice iz OŠ Vladislav Ribnikar Suze ispred sudnice Suđenje za pokolj u Beogradu odgođeno, roditelji ubijene djece majci ubojice: "Monstrume!‘"

"Žalim zbog smrti jednog djeteta, nažalost, prirodnim putem. Nema potrebe nikome predbacivati smrt djeteta. Ministarstvo je shvatilo da ima određenih poteškoća sa smještajem. Mi smo pokrenuli i dali jasan naputak našim ustanovama da osiguraju dodatne kapacitete. Prošle godine otvoreno je 68 kapaciteta", kazao je.

Kaže i kako ove godine planiraju proširiti kapacitete za 200 dodatnih smještajnih jedinica te kako je u ponedjeljak potpisao suglasnost za darovanje stana za potrebe smještaja djece i obitelji u riziku u centru Zagreba. Podsjetio je da su povećane naknade za rad udomitelja i opskrbnine. Ministar tvrdi kako je povećan broj posvojenja te da je narastao broj udomitelja i da se širom zemlje provode akcije kojima se potencijalne udomitelje upoznaje s prednostima udomiteljstva.

Na pitanje o tome je li postupak izdvajanja djeteta iz obitelji zaista trajao svih 20 mjeseci koliko je nesretno dijete bilo živo, Piletić odgovara da "nitko od ljudi koji ovaj postao obavljaju svakodnevno i na terenu su i van radnog vremena i vikendom"…

"Prvo sam jasno rekao da je Zavod za socijalni rad pokrenuo postupak da se roditelje liši prava na stanovanje. Sud donosi odluku, ročište je zakazano 12. veljače, ali ovaj proces koji govori o lišavanju prava na stanovanje nema veze sa žurnom mjerom izdvajanja djece", kaže.

"Što se tiče ove obitelji, pronađeni su udomitelji", kazao je i dodao kako očekuju da će ih tamo smjestiti nakon ročišta. 

Ministar se ograđuje od odgovornosti za smrt djeteta. Kaže da do smrti nije dovelo ničije "činjenje ili nečinjenje".

"Sustav je bio uz njih u kontinuitetu", ponovio je Piletić za obitelj.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić stiže i iz Rusije Vučić: "Srbija se ubrzano naoružava. Naručili smo 80 Lazara, 112 Miloša... Zaostajemo za susjedima"

O mjeri izdvajanja iz obitelji odlučuje sud, ističe ministar. Što se tiče žurnog zbrinjavanja, djeca moraju biti odmah smještena.

"Intenzivno radimo na tome da proširimo kapacitete. Zašto bismo širili kapacitete, ako mjesta ima?", pita se ministar koji je donedavno tvrdio da ima dovoljno mjesta i da nema puno djece koja čekaju na red.

Puno je pitanja koja čekaju odgovore u slučaju smrti djeteta starog 20 mjeseci koje je preminulo sredinom prosinca prošle godine u bolnici Dr. Josipa Benčevića u Slavonskom Brodu. Dijete je, zajedno s trogodišnjim i četverogodišnjim bratom, još prije gotovo dvije godine trebalo biti smješteno u dom ili udomiteljsku obitelj jer se roditelji, zbog intelektualnih teškoća, ne mogu brinuti o njima. Socijalna služba pratila je obitelj i slala zahtjeve za smještaj djece, no dobivali su same odbijenice od domova i udomiteljskih obitelji jer su puni.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju

Ministar Marin Piletić posljednjih mjeseci uvjerava da se sustav brine o djeci, da nema nedostatka mjesta u domovima i da na smještaj čeka desetak djece. S druge strane, struka upozorava da je situacija dramatična i više stotina djece čeka na smještaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene