Obavijesti Video Pretražite Navigacija
78 glasova Za

Sabor odlučio: Ivan Turudić novi je glavni državni odvjetnik!

Aktualno Galerija Sabor - 3 Sabor - 3 Foto: Damjan Tadic/Cropix Sabor - 2 Sabor - 2 Foto: Damjan Tadic/Cropix Sabor - 5 Sabor - 5 Foto: Damjan Tadic/Cropix Sabor - 6 Sabor - 6 Foto: Damjan Tadic/Cropix +5 Sabor Galerija 1/10 >>
Hrvatska je u srijedu dobila novog glavnog državnog odvjetnika. Ivan Turudić, dosadašnji sudac Visokog kaznenog suda, izglasan je u Saboru sa 78 glasova za. Na mjestu šefa DORH-a zamijenit će Zlatu Hrvoj Šipek.

Imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika dignulo je na noge i ujedinilo oporbu, no saborska je većina sa 78 glasova za potvrdila njegov izbor.

Glavnog državnog odvjetnika Sabor imenuje na četiri godine, na Vladin prijedlog i uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe

Tijek događaja pratite uživo:

11:40 Za Ivana Turudića kao glavnog državnog odvjetnika glasalo je 78 zastupnika. 60 ih je bilo protiv, dvoje suzdržanih. Ukupno je glasalo 140 zastupnika. Ivan Turudić tako je postao novi šef Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Na tom mjestu zamijenit će dosadašnju glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek.

Peđa Grbin nakon glasanja je ustao i zatražio minutu šutnje. 

"Pozivam vas da minutom šutnje odamo počast pravosuđu kojem ste zabili zadnji čavao u lijes", rekao je Grbin. 

Sabor - 4 Sabor - 2 Foto: Damjan Tadic/Cropix  

11:25 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odobrio je stanku koju je zatražilo 11 klubova zastupnika. Glasovanje o Ivanu Turudiću kao novom glavnom državnom odvjetniku zakazao je za 11:35. 

11:15 "Vi ćete danas glasati za čovjeka koji laže svim hrvatskim građanima i građankama. To ste vi, birate si istoga", rekla je Urša Raukar. Zapitala se kako će javni interes braniti osoba koja je lagala i koja se nalazi s ljudima iz kriminalnog miljea.   

11:02 "Kad se posvađaju dva brda, dvojca koja su došla iz istog legla, sa Zrinjevca, jesi li za Milanovića ili si za Plenkovića", rekao je Stipo Mlinarić te zatražio stanku u ime Domovinskog pokreta.  

10:55 "Vi mene ušutkavate jer ste osobno u korupciji", poručila je Karolina Vidović Krišto i poručila Jandrokoviću, koji joj je udijelio opomene i rekao da nema više pravo govora, da ju slobodno tuže i "u ovom svom pravosuđu". 

"Mislite da će vas Turudić spasiti? Neće vas nitko spasiti!", poručila je zastupnica, na što ju je Jandroković pitao želi li da je iznesu iz sabornice jer nema više pravo govora.

Pročitajte i ovo Objava Hrvatske turističke zajednice Pobrisali objavu HTZ objasnio kako su pomiješali Rovinj i Korčulu: Kažu bila je to nenamjerna pogreška

10:45 "Sve Turudićeve laži postale su Plenkovićeve laži kao i svih vas koji ćete danas za njega dići ruku", poručila je Sandra Benčić i ponovila kako je Turudić lagao o svom odnosu s pripadnicima krimi miljea te im uputila pitanje: "Je li Ivan Turudić neucjenjiv?". Napomenula je kako su građani u posljednja 24 sata njima izrazili podršku i poručili da ovo više neće trpjeti. Zekanović joj je odgovorio da je na skup došlo 17 ljudi, a i HDZ-ovci su joj poručili kako je prosvjed bio fijasko te da na Markov trg nisu uspjeli ni svoje članove izvući. "Vaš bi pokret jedino skinuo hrvatski grb s crkve sv. Marka".

Benčić im je odgovorila kako su HDZ-ovci, nakon što su sve ukrali, ukrali i Markov trg.  

10:40 Mostov Božo Petrov pridružio se zahtjevima za stanku. "Svaka osoba ima slobodu izabrati si društvo, a ako su joj ugodno društvo osuđenici i kriminalci, onda ne može biti glavni državni odvjetnik. Nije samo sposobnost uvjet za ovu dužnost, nego i integritet". 

Hrvoje Zekanović je upozorio zastupnike da ako imaju na mobitelu korespondenciju s Nikolom Grmojom, brzo te poruke pobrišu jer će uskoro biti javno dostupne.  

Sabor - 4 Sabor - 6 Foto: Damjan Tadic/Cropix

10:30 Zastupnik Hrvoje Zekanović dobio je opomenu već na samom početku svog izlaganja, a zatim je stanku zatražio i HSS-ov Krešo Beljak koji je napomenuo kako je "HDZ je najgora stvar koja se Hrvatskoj dogodila kroz povijest. Žele se ukrasti sve institucije ovog društva, no nakon izbora ga čeka najgora kazna, gora od Sanadera. Ovo je kriminalna organizacija koja je popljačkala desetke milijuna eura i otjerala tisuće naših građana". 

"HDZ je pravomoćno osuđena kriminalna banda kojoj treba zabraniti uopće da ide na izbore. Još malo pa ste gotovi!", rekao je Beljak uz negodovanje iz klupa HDZ-ovca.  

U istom tonu nastavila je i Dalija Orešković: "HDZ provodi zločin protiv vlastite države, a Hrvatska je pretvorena u kaljužu iz koje građani bježe".

Arsen Bauk je podsjetio da je tema glasanja Ivan Turudić te podsjetio na njegovu reduciranost na Odboru za pravosuđe.  "Nažalost, nije imao reducirane odnose s ljudima protiv kojih se vode postupci. Ovoj zemlji bog je dao ljepotu, ali joj je HDZ oduzeo radost". 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio je zastupnike da spuste tenzije te da biraju način na koji će govoriti.  

Pročitajte i ovo Ilustracija dobre vijesti Sabor izglasao važne novosti oko osobne iskaznice, evo što se sve mijenja

10:20 Stanku je zatražio u ime Socijaldemokrata i Davorko Vidović te je komentirao izjavu premijera o objavljenim SMS porukama i voajerizmu javnosti. "Bit ćemo voajeri i ubuduće jer nećemo dozvoliti da ne smijemo i ne možemo govoriti, gledati i čuti. Za nas je perverzno inzistirati da se na najviše dužnosti stavi čovjek upitan i po poznanstvima i profesionalnom habitusu jer je kontaktirao s ljudima koji su predmet istrage", rekao je Vidović.

Sabor - 4 Sabor Foto: Damjan Tadic/Cropix

10:15 "Vaši dilaju, prijete, a još nisu u zatvoru", poručila je Mirela Ahmetović u raspravi s HDZ-ovim zastupnika nakon brojnih najava povreda poslovnika i traženja stanki. Ivan Đakić poručio je Grbinu kako je prvi na redu kojeg treba hapsiti kad se promijeni državni odvjetnik. Katarina Peović je odgovorila: "Nije čudo da Đakić prvi brani Turudića jer dobro zna kako je legalizirao otetu srpsku imovinu. To je taj kriminalni milje s kojim se Turudić druži gdje Đakić i sinovi prijete".  

Đakić joj je poručio da bi se ona prva trebala ispričati. "Trebala bi reći kako je premlatila muža", rekao je Đakić, na što joj je Peović odgovorila: "Vaši sinovi prijetite novinarima da će završiti u bunkerima".

Sabor - 4 Sabor Foto: Damjan Tadic/Cropix

10:07 Zastupnici su popunili saborske klupe i sjednica je počela glasovanjem o raspravljenim Zakonima. Stiglo je 96 zastupnika. SDP-ov Peđa Grbin zatražio je stanku rekavši da su predložili osobu koja je povezana s krimi miljeom. "Začuđuje me kako ste srozali ovu zemlju sada kad vam se broji sitno. Želite se osigurati da imate vašeg dečka na čelu DORH-a, dečka koji laže, vjerojatno i vama. Svejedno vam jer jer znate da će taj čovjek za vas odrađivati ono što od njega tražite. Skupili ste žetončiće iako su nam neki kolege posljednjih dana na hodnicima govorili da neće glasovati". Nakon negodovanja zastupnika, dobio je prvu opomenu.  

09:00 Zastupnici stranke Možemo! probdjeli su noć na Markovu trgu kako bi javnosti i vladajućima iskazali nezadovoljstvo zbog inzistiranja Vlade Andreja Plenkovića na imenovanju Ivana Turudića za šefa DORH-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorila policija FOTO Traži se muškarac s fotografije: "Jeste li uočili da vas promatra crni tip?"

Za Turudićev izbor HDZ je u utorak dobio potporu svih koalicijskih partnera. Vlada pred Sabor izlazi s jedinstvenim stavom parlamentarne većine da će podržati Turudićev izbor, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković nakon sastanka većine na kojemu je bio i Turudić.

Oporba, koja je proteklih dana kritizirala Turudićev izbor, u utorak je ponovila svoje zamjerke te pozvala vladajuće da odustanu od izbora.

"Dobili smo puno jasniji uvid u moralni, politički pa i pravosudni profil kandidata za glavnog državnog odvjetnika", poručili su iz oporbe nakon što je u javnost proteklih dana iscurila Turudićeva prepiska s bivšom zastupnicom i državnom tajnicom Josipom Pleslić (bivša Rimac).

Pročitajte i ovo Kamion se zabio u kuću kod Vinkovaca zabio se u kuću FOTO Šokantno svjedočanstvo: "Zatresla se kuća, žena vrišti i plače, pao je krov na dijete"

Zastupnici stranke Možemo su pak u znak prosvjeda zbog Turudićeva imenovanja noć cijelu stajali na Trgu svetog Marka, a pridružilo im se stotinjak građana.

Pročitajte i ovo Prosvjed Možemo Prosvjed FOTO Fizički napad na Markovu trgu: "Pogledajte tko vas plaća, transrodnog boga stavili ste na novčanicu"

Osim Turudićeva imenovanja, Sabor ovaj tjedan treba raspraviti i sedam zakonskih prijedloga, među kojima su i izmjene zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi te o poljoprivredi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene