Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražili izdvajanje iz obitelji

Tuga u Slavonskom Brodu: Preminuo dječačić koji je gotovo dvije godine čekao mjesto u domu

Dijete, ilustracija
Dijete, ilustracija Foto: Getty Images
Sustav socijalne skrbi tijekom protekle gotovo dvije godine nije dječaku uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima.

Dijete u dobi od 20 mjeseci koje je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima, preminulo je sredinom prosinca prošle godine u bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu. Sustav socijalne skrbi tijekom protekle gotovo dvije godine nije mu uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima.

Postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s djetetom pokrenut je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu u travnju 2022., netom nakon što je dijete stiglo na svijet. Sud je čekao ključan podatak - gdje će dijete nastaviti živjeti nakon što se oduzme roditeljima, bez čega se postupak ne može okončati. No, zahtjevi za smještaj vraćali su se s odbijenicama.

Pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike stručni tim slavonskobrodske socijalne službe zatražio je u srpnju 2022. godine, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Krenulo je suđenje roditeljima - 5 Nezapamćeni masakr Mnoge je iznenadila jedna stvar na suđenju roditeljima dječaka ubojice: "To očito nije bila neovisna odluka suda"

Dvojica braće preminulog djeteta u dobi od tri i četiri godine, za koju je socijalna služba također u istom postupku tražila izdvajanje iz obitelji, još uvijek žive s roditeljima, a koji se, prema procjeni struke, zbog intelektualnih teškoća ne mogu adekvatno brinuti o njima.

Policija istraživanjem nije utvrdila elemente kaznenog djela - tragova nasilja nije bilo. Izvješće su poslali Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, a o uzroku smrti će izvijestiti čim naprave analizu "složene medicinske dokumentacije".

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak Opasni bazeni? Traži se krivac: Strani turisti upozorili na zarazu u hrvatskim kampovima, oglasio se Capak

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike tvrde da su od policije dobili obavijest da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca, odnosno da je uzrok tzv. smrt u kolijevci. Sindrom iznenadne smrti dojenčadi, ili skraćeno SIDS, neobjašnjiva je smrt koja nastupa obično tijekom sna kod zdrave djece mlađe od godinu dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene