Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pijani vozač

Teška prometna nesreća: Jedan auto bio električni, interveniralo čak 18 vatrogasaca

Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim
Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim DVD Jastrebarsko
Aktualno Galerija Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim Foto: DVD Jastrebarsko Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim - 1 Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim - 1 Foto: DVD Jastrebarsko Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim - 2 Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim - 2 Foto: DVD Jastrebarsko Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim - 3 Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim - 3 Foto: DVD Jastrebarsko +0 Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim - 4 Galerija 1/5 >>
Vatrogasci DVD-a Jastrebarsko sinoć su intervenirali nakon što je se u Novakima Petrovinskim dogodila prometna nesreća.

Tri vozila i 18 vatrogasaca DVD-a Jastrebarsko sinoć su izašli na teren u Novake Petrovinske nakon što se ondje dogodila prometna nesreća. Jedno od vozila koje je sudjelovalo u nesreći bilo je električno te su ga vatrogasci neutralizirali.

Policija je objavila da je do nesreće došlo oko 21:35 nakon što se 27-godišnji vozač Dacie Spring pod utjecajem alkohola (0,92g/kg) prestao držati svoje prometne trake.

Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim Prometna nesreća u Novakima Petrovinskim - 4 (Foto: DVD Jastrebarsko)

Pročitajte i ovo Poginuli u prometnoj nesreći policija o nesreći U stravičnoj nesreći poginuli roditelji troje djece: Objavljeno što se točno dogodilo, prijatelji se opraštaju od njih

Vozač je prešao na lijevu stranu kolnika, odnosno prometnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera u trenutku kada je iz suprotnog smjera dolazio osobni automobil marke Ford Focus, kojim je upravljao 50-godišnjak. On je u namjeri da izbjegne prometnu nesreću vozilom skrenuo ulijevo, ali je ipak Dacia naletjela u njegovu desnu stranu vozila.

U prometnoj nesreći teško je ozlijeđena 49-godišnja putnica iz Dacie, a liječnička pomoć pružena joj je u Klinici za traumatologiju. Dvojica vozača lakše su ozlijeđena.

Kako se gasi električno vozilo?

Iz DVD-a Jastrebarsko za DNEVNIK.hr objasnili su da kod električnih automobila, osim baterije od 12 V, postoji visokonaponski sustav s baterijom koji kod oštećenja ili potrebe za rezanjem može predstavljati dodatnu opasnost za spasioce ili neku drugu osobu.

"Primarno se tu radi o opasnosti od visokog napona i upravo se zbog toga visokonaponski kablovi NE REŽU. Dodatno, u samoj bateriji uslijed oštećenja baterije ili visokonaponskog sustava u ekstremnim uvjetima može doći do egzotermne reakcije koja se naziva thermal runaway, koja odmah ili kasnije može dovesti do požara baterije koji je teško gasiti", objasnili su iz DVD-a.

"Oštećenje baterije može dovesti i do kemijskih ugroza uslijed curenja, isparavanja ili požara komponenti same baterije. Zato u takvim situacijama treba biti izrazito pažljiv i postupati po pravilima struke i preporukama proizvođača", dodali su.

Pročitajte i ovo Punjenje električnog automobila, ilustracija Upozorenje Ako se električni automobil zapali, gašenje može trajati i po dva dana

Zbog toga svi odgovorni proizvođači imaju javno objavljene kartice za postupanje u kojima su prikazani položaji ključnih elemenata sustava vozila i opisani postupci u slučaju intervencije.

"Mi smo postupili upravo po tim preporukama u skladu s raspoloživim sredstvima na mjestu intervencije", stoji u objašnjenju DVD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene