Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kontroverznog poduzetnika Blaža Petrovića, koji je uhićen u BiH na temelju Interpolove tjeralice, od četvrtka ujutro u Ljubuškom ispituju pripadnici Policijske uprave Federacije BiH, izjavio je glasnogovornik federalne policije Robert Cvrtak.


Vlasti u Hrvatskoj sumnjiče Petrovića za zloporabu položaja. Iako su lokalni mediji naveli kako je tijekom jučerašnjeg dana prebačen u ekstradicijski pritvor u Sarajevu, Petrović je tijekom noći zadržan u Policijskoj upravi u Ljubuškom.

Vezani članci Slika nije dostupna Bombu policija ne doživljava kao napad na sebe Slika nije dostupna Jeste li vidjeli Nikolu?

Nakon ispitivanja donijet će se odluka hoće li Petrović biti pušten ili zadržan u pritvoru, dodao je Cvrtak. Ako posjeduje dvojno državljanstvo, hrvatsko i bosanskohercegovačko, a protiv njega se u BiH ne vodi sudski postupak, u dogovoru s tužiteljstvom BiH, Petrović će biti pušten na slobodu i neće biti prebačen u Sarajevo.

Protiv odbjeglog kontroverznog poduzetnika i njegove suradnice Vesne Kvartuč krajem travnja na zagrebačkom Županijskom sudu pokrenuta je istraga i određen im je jednomjesečni pritvor zbog sumnje da su zlouporabama nezakonito 'zaradili' 9,6 milijuna kuna, a za Petrovićem je raspisana i sudska tjeralica.

>> U Bosni i Hercegovini uhićen Blaž Petrović

>> Blaž Petrović u bijegu, suradnica uhićena

Petrovića i njegovu suradnicu, direktoricu tvrtke 'Morovnik' tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su od rujna 2003. do lipnja 2004. osmislili i realizirali više fiktivnih pravnih poslova s više fizičkih i pravnih osoba te da je Petrović u konačnici pritom nezakonito pribavio 9,6 milijuna kuna. Fiktivni pravni poslovi odnosili su se na zaključivanje neosnovanih ugovornih odnosa o ustupu, namirenju i preuzimanju potraživanja, davanju i primanju pozajmica kao i na druge pravne poslove koji nisu evidentirani u poslovnim evidencijama.

Petrović je prije policijske akcije napustio Hrvatsku, a nagađalo se da je u BiH, odakle je rodom i čije državljanstvo također ima. On se nakon pretrage njegove kuće i poslovnih prostora u Zagrebu javio medijima i rekao da će se vratiti u Hrvatsku kad se za to 'steknu uvjeti'. Odbacio je sve optužbe da se bavi kriminalom i da njegove tvrtke posluju nezakonito.

Kontroverzni poduzetnik do sada je u više navrata optužen, među ostalim, i na suđenju tzv. maloj mafiji, zbog višemilijunskih iznuda, prijetnji i protupravnih naplata, no nikada nije pravomoćno osuđen.