Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što se samovoljno pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu i predao zbog sumnje da je zlouporabom položaja nezakonito stekao 9,6 milijuna kuna, Blaž Petrović danas je ponudio i jamčevinu za puštanje na slobodu, u iznosu od dva milijuna kuna.


Petrović, kojim se jučer nakon osam mjeseci bijega predao pravosudnim vlastima, kod suca Zdenka Posavca zadržao se više od dva sata tijekom kojih je, kako je rekao njegov branitelj Željko Žganjer, iznio jasnu i iscrpnu obranu u kojoj je porekao da je počinio kazneno djelo zbog kojega se protiv njega i njegove suradnice Vesne Kvartuč (43) od travnja ove godine vodi istraga. Pojedinosti iskaza kontroverznog poduzetnika njegov branitelj nije želio otkriti.

Vezani članci Ivan Malenica Malenica odgovorio GRECO-u: Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa preuzelo je praksu koja nema temelja u zakonu Žarko Tušek Kako je ljetos govorio Žarko Tušek: "HDZ osuđuje bilo kakvu toleranciju prema korupciji. Nema kolektivne odgovornosti. Odgovorni su pojedinci"

>> Blaž Petrović se samovoljno predao u Zagrebu

Kako bi mu se ukinuo jednomjesečni pritvor, koji mu je u travnju određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništavanja ili prikrivanja dokaza, Petrović je sudu ponudio jamstvo, poslovni prostor vrijedan dva milijuna kuna, i ostale 'mjere koje bi mogle djelotvorno zamijeniti pritvor'. Žganjer je rekao da je njegov branjenik spreman javljati se policiji ili sudu kad kod zatreba. Odluku o zahtjevu za ukidanjem pritvora očekuje najkasnije u petak. Blaž Petrović je proteklih osam mjeseci nesmetano živio u BiH, odakle je rodom i čije državljanstvo također ima. Za sada je nepoznato kada i kako je Petrović prešao hrvatsku granicu i dovezao se do Zagreba, gdje se jučer predao pravosudnom policajcu u Županijskom sudu.

Petrovića i njegovu suradnicu direktoricu tvrtke 'Morovnik' tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su od rujna 2003. do lipnja 2004. osmislili i realizirali više fiktivnih pravnih poslova s više fizičkih i pravnih osoba te da je Petrović u konačnici pritom nezakonito pribavio 9,6 milijuna kuna. Fiktivni pravni poslovi odnosili su se na zaključivanje neosnovanih ugovornih odnosa o ustupu, namirenju i preuzimanju potraživanja, davanju i primanju pozajmica kao i na druge pravne poslove koji nisu evidentirani u poslovnim evidencijama. Petrović je do sada u više navrata optužen, među ostalim, i na suđenju tzv. maloj mafiji, zbog višemilijunskih iznuda, prijetnji i protupravnih naplata, no nikada nije pravomoćno osuđen. (Hina)