Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek rekao je u petak kako se povećava suradnja Grada Zagreba i odabranih privatnih zaštitarskih tvrtki koje čuvaju gradske objekte, a istodobno se smanjuje opseg posla i zaposlenika Unutarnje čuvarske službe Grada.


"Odabranim privatnim tvrtkama koje posluju s Gradom Valentinovo je svaki dan. Grad ih časti za vanjske usluge koje obavljaju s otprilike tri milijuna kuna dnevno. Obujam tih poslova u stalnom je porastu, a velik dio njih mogu i moraju obavljati gradske tvrtke i uredi, a tako je i sa zaštitarskim biznisom, za koji je Zagreb posao zlatna koka", rekao je zastupnik Petek na konferenciji za novinare.

Vezani članci Performans Renata Peteka - 3 Zastupnik u skupštini izveo performans najave o metrou: "Žao mi je što Zagrepčani imaju gradonačelnika-klauna" Performans Renata Peteka u središtu Zagreba Performans gradskog zastupnika: "Ovo je važan trenutak"

Ocijenio je da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koristi gradski proračun i sredstva gradskih tvrtki u svrhu redovnih isplata odabranim privatnim tvrtkama, što je ocijenio nedopustivim i ekonomski neodrživim.

U tome mu, kako tvrdi, pomaže pročelnica za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Njezin je suprug Matija Jozić, suvlasnik i upravitelj jedne od privatnih zaštitarskih tvrtki Bilić-Erić, koja ima ugovor s Gradom, dodao je.

Petek je analizirao zaštitarske poslove od 2016. do 2019. prema službenim podacima koji govore da obujam i iznosi zaštitarskih poslova rastu svake godine te su od 31,5 milijuna kuna narasli na 40 milijuna kuna. Spornim vidi i što je tvrtka Bilić-Erić nositelj posla zaštite osoba i imovine unutar zajednice ponuditelja u koju su uključene i tvrtke Sokol, V Grupa i Sigurnost te što joj je udio unutar zajednice s 44 posto narastao na 55 posto.

Istovremeno, obujam posla i broj objekata koji čuva Unutarnja čuvarska služba Grada stalno se smanjuje, kao i broj njezinih djelatnika, koji, tvrdi Petek, moraju prijeći u privatnike kako bi ostali na svojim radnim mjestima jer ta služba danas broji manje od 100 djelatnika.

"Ako imate unosan ugovor s Gradom, ako ste Bandićeva osoba od povjerenja ili ako ste rodbinski povezani s njima, onda ćete vrlo lako postati poznati i uspješan poduzetnik koji će za koju godinu biti nagrađen i Zlatnom kunom", rekao je Petek.

Ne može reći da je u javnoj nabavi pročelnica Jozić direktno pogodovala da baš određeni posao dobije suprugova tvrtka, no, ističe, načinom na koji je pripremljen javni poziv direktno se upućivalo na to da na njemu mogu pobijediti samo udružene zaštitarske tvrtke, gdje najveći udio s gotovo 1000 zaposlenika unutar tog segmenta ima upravo tvrtka Bilić-Erić.

"Većinu poslova gradske tvrtke mogu obavljati same"

Napomenuo je da zaštitarske tvrtke čuvaju sve što posjeduje Grad Zagreb, poput sportskih i kulturnih objekata, ustanova i parkova, a pružaju i usluge pratnje pri prijenosu novca i usluge profesionalnih vatrogasaca.

Tako je za projekt "Ljeto na Savi" utrošeno 239.000 kuna, na čuvanje objekta u Novom Petruševcu prije i tijekom useljenja romskih obitelji 581.200 kuna, a tamo je pročelnica Jozić bila okružena upravo zaštitarima tvrtke Bilić-Erić, dok se za čuvanje prazne zone Gredelj godišnje prosječno troši milijun kuna.

Čuva se i parcela nekadašnjeg ilegalnog deponija u Kozari putevima, kao i prazno kino Europa, zbog čega je, ističe Petek, Grad u minusu jer kino nema korisnika.

Petek je istaknuo i da je pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco u internom dopisu sve gradske urede u rujnu 2019. obavijestio da u 2020. za izvanredno angažiranje zagrebačke Čuvarske službe - ili moraju planirati ta događanja i osigurati sredstva unaprijed ili ugovoriti poslove s privatnim tvrtkama.

"Sve te usluge Grad je nekad radio sam, a sve se više poslova prebacuje privatnim tvrtkama. Također i u brojnim drugim segmentima sve je više 'outsorsanja' usluga. To je direktan primjer nepotizma i načina na koji se upravlja Zagrebom", ocijenio je Petek.

Tvrdi da u načelu nije protiv outsourcinga, ali da postoje poslovi koje Grad i njegove tvrtke mogu u velikoj većini obavljati sami, poput razvrstavanja otpada na Jakuševcu, pročišćavanja i analize otpadnih voda te izgradnje gradskih cesta. (Hina)