Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Profesor Ivan Rimac sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta ovih je dana u nekim medijima izjavio da samo preferencijalno glasovanje može rezultirati krađom. Ministar Bauk rekao je u vezi s tim da su birački odbori višestranački i da su tu upravo zato da provode kontrolu zakonitosti izbora.


Ministar uprave Arsen Bauk rekao je u vezi s glasovanjem na nedjeljnim parlamentarnim izborima da će listić - ako birač zakoruži jednu listu, a istodobno preferencijal glas da kandidatu s druge - biti važeći, ali se preferencijalni glas neće računati, nego će to biti glas za listu.

'Bit će to važeći listić i važeći glas, ali preferencijalni glas koji ste dali kandidatu s liste za koju niste glasovali neće se računati',rekao je Bauk u četvrtak u Trogiru. Kako je rekao, najispravniji način ispunjavanja glasačkog listića u nedjelju jest da se zaokruži lista i jedan od kandidata s te liste.

'Sve drugo, sve što se govori o mogućim manipulacijama spada u sferu kaznenog djela', rekao je Bauk odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li mogućnost manipulacije prilikom preferencijalnog glasovanja ako birač zaokruži samo kandidata, a ne i listu.

Naime, profesor Ivan Rimac sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta ovih je dana u nekim medijima izjavio da samo preferencijalno glasovanje može rezultirati krađom ako birači zaokruže kandidata s određene liste, a ne i redni broj te liste. Takvi glasački listići bit će važeći, računat će se kao glas za kandidata i za listu, ali otvaraju mogućnost da netko naknadno na njima zaokruži redni broj ispred druge liste, čime glas za kandidata propada, a listić se boduje u korist zaokružene liste, rekao je Rimac.

Vezani članci Slika nije dostupna REFORME ALI ... Most ne želi manje ministarstava, a MUP im je 'izuzetno bitan' Slika nije dostupna Petrov: Karamarko i ja ćemo biti potpredsjednici Vlade

PRIPREMITE SE NA VRIJEME Evo kako pravilno glasovati na izborima

Ministar Bauk rekao je danas s tim u vezi da su birački odbori višestranački i da su tu upravo zato da provode kontrolu zakonitosti izbora.

'Sve ostalo se teoretski može dogoditi, ali zato su tu i birački odbori da to spriječe', rekao je Bauk objašnjavajući zakoniti način ispunjavanja glasačkih listića i preferencijalno glasovanje.

Listić na kojem se glasovalo 'za jednu listu, a kandidata s druge liste bit će važeći za listu za koju se glasovalo'.

Po njegovim riječima, kada bi teorijski bilo moguće da se glasuje 'za kandidata jedne stranke i za drugu listu', bile bi veće mogućnosti manipulacije.

'Tada bi naši (SDP) glasači birali najgore HDZ-ovce, a HDZ-ovi glasači najgore SDP-ovce. Prema tome, kandidati s liste moraju reprezentirati glasačko tijelo svoje liste a ne drugih lista, i zato je ovaj sustav ovakav - u okviru liste za koju glasujete imate mogućnost izabrati jednog kandidata i sve drugo bi imalo velike nelogičnosti', zaključio je Bauk. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook