Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Profesor Ivan Rimac sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta ovih je dana u nekim medijima izjavio da samo preferencijalno glasovanje može rezultirati krađom. Ministar Bauk rekao je u vezi s tim da su birački odbori višestranački i da su tu upravo zato da provode kontrolu zakonitosti izbora.


Ministar uprave Arsen Bauk rekao je u vezi s glasovanjem na nedjeljnim parlamentarnim izborima da će listić - ako birač zakoruži jednu listu, a istodobno preferencijal glas da kandidatu s druge - biti važeći, ali se preferencijalni glas neće računati, nego će to biti glas za listu.

'Bit će to važeći listić i važeći glas, ali preferencijalni glas koji ste dali kandidatu s liste za koju niste glasovali neće se računati',rekao je Bauk u četvrtak u Trogiru. Kako je rekao, najispravniji način ispunjavanja glasačkog listića u nedjelju jest da se zaokruži lista i jedan od kandidata s te liste.

'Sve drugo, sve što se govori o mogućim manipulacijama spada u sferu kaznenog djela', rekao je Bauk odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li mogućnost manipulacije prilikom preferencijalnog glasovanja ako birač zaokruži samo kandidata, a ne i listu.

Naime, profesor Ivan Rimac sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta ovih je dana u nekim medijima izjavio da samo preferencijalno glasovanje može rezultirati krađom ako birači zaokruže kandidata s određene liste, a ne i redni broj te liste. Takvi glasački listići bit će važeći, računat će se kao glas za kandidata i za listu, ali otvaraju mogućnost da netko naknadno na njima zaokruži redni broj ispred druge liste, čime glas za kandidata propada, a listić se boduje u korist zaokružene liste, rekao je Rimac.

Vezani članci Kandidati za gradonačelnika Zagreba Utrka za Zagreb prožeta niskim udarcima: ''Škoro tek nakon što se osobno uvjerio da je pokojni gradonačelnik pokopan, najavljuje svoju kandidaturu'' Slika nije dostupna Božo Petrov odgovorio Ostojiću na poziv za sučeljavanje

PRIPREMITE SE NA VRIJEME Evo kako pravilno glasovati na izborima

Ministar Bauk rekao je danas s tim u vezi da su birački odbori višestranački i da su tu upravo zato da provode kontrolu zakonitosti izbora.

'Sve ostalo se teoretski može dogoditi, ali zato su tu i birački odbori da to spriječe', rekao je Bauk objašnjavajući zakoniti način ispunjavanja glasačkih listića i preferencijalno glasovanje.

Listić na kojem se glasovalo 'za jednu listu, a kandidata s druge liste bit će važeći za listu za koju se glasovalo'.

Po njegovim riječima, kada bi teorijski bilo moguće da se glasuje 'za kandidata jedne stranke i za drugu listu', bile bi veće mogućnosti manipulacije.

'Tada bi naši (SDP) glasači birali najgore HDZ-ovce, a HDZ-ovi glasači najgore SDP-ovce. Prema tome, kandidati s liste moraju reprezentirati glasačko tijelo svoje liste a ne drugih lista, i zato je ovaj sustav ovakav - u okviru liste za koju glasujete imate mogućnost izabrati jednog kandidata i sve drugo bi imalo velike nelogičnosti', zaključio je Bauk. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook