U studiju Dnevnika Nove TV Ivana Petrović analizirala je kontrolu koja je Josipu Bozaniću stigla iz Vatikana.

Galerija


Sljedećih će dana, kardinal Bozanić papinskom vizitatoru morati do u detalja objasniti kako Crkva upravlja svojom imovinom. Razlog za ovaj posjet, dijelom su dali i prebendari, koji su, podsjetimo, nakon skandala s crkvenim nekretninama raspušteni jer su Crkvu oštetili za milijunske iznose.

Je li afera prebendari u crkvenom smislu završena i o čemu je riječ, s obzirom na to da se Papa odlučio na ovaj potez i poslao u zagrebačku nadbiskupiju apostolsku vizitaciju?

Vezani članci Inauguracija Donalda Trumpa Od smjelih modnih kombinacija prvih dama, kršenja protokola, slanja snažnih poruka do izljeva ljubavi Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) "Da sustav funkcionira, ovo se ne bi dogodilo, a prosvjed u Splitu dio je demokratskog prava"

Riječ je o drugoj vizitaciji u bližoj povijesti Crkve. Imamo vizitaciju nakon 78 godina. Zadnja vizitacija je bila 1942. godine i to zbog toga što je biskup Akšamović tada "rasprčkao" crkvenu imovinu. Što se tiče prebendara, utvrđeno je što su oni radili, zna se da su oni mešetarili crkvenom imovinom. Poanta ove vizitacije je, je li kardinal Bozanić to znao ili nije znao.

Riječ je o tome da se presuda temeljila na tome da su svi priznali da su krivi za mešetarenje s crkvenom imovinom bez kanonskog i ekonomskog rezona, da su to radili suprotno statutu zaklade, a da Kardinal Bozanić nije znao. Međutim jedan od njih je napisao svoje izdvojeno mišljenje i poslao ga u Vatikan u kojem stoji da je Bozanić sve znao.

Nuncij je slijedom toga angažirao pravnike da to još jednom prouče i očito je da se sumnja u vjerodostojnost priznanja u aferi prebendari. Utvrđuje se, dakle, li je Bozanić za to znao ili nije.

Što je sve vezano uz drugu točku vizitacije koja se odnosi na neuredan život klera?

Nuncijaturi je stiglo 40 strana taksativnih navoda o mogućim moralnim prekršajima. O kojim prekršajima je riječ, ja ne znam. Ali razgovarat će se sa jako puno svjedoka i utvrđivat će se o čemu je riječ. O tome je Bozanić obaviješten i on zna za te navode. Što to znači za kardinala Bozanića, ja ne bih nagađala. Sve će ovisiti o snazi valjanih dokaza i iskaza. Može biti ništa, a može biti svašta.

Treba li se pravosuđe time pozabaviti?

To se apostolskog vizitatora ne tiče. Crkveni sud je utvrdio što su prebendari radili, njima je samo sporno je li kardinal za to znao ili nije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr