Ilustracija
Ilustracija Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije od 10. do 15. kolovoza proveli su pojačani nadzor autobusa, odnosno vozača autobusa.


U razdoblju od 10. do 15. kolovoza utvrđeni su i sankcionirani prekršaji kod ukupno 19 prijevoznika iz 12 različitih država i to: tri prijevoznika iz Bosne i Hercegovine, Češke i Kosova, dva prijevoznika iz Mađarske te po jedan iz Gruzije, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Makedonije, Albanije, Belgije i Njemačke.

Naplaćeno je više od 130.000 kuna novčanih kazni. Nadzor je proveden na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Goričan.

Utvrđeni i sankcionirani prekršaji:

Bosanskohercegovački prijevoznik - nadzorom je utvrđeno da vozač nije propisno koristio dnevni odmor te da je prekoračio vrijeme vožnje. Vozaču je naplaćeno pet novčanih kazni u iznosima po 500,00 kn.

Bosanskohercegovački prijevoznik - utvrđeno je prikrivanje podataka na tahografu i kartici vozača. Vozaču i pravnoj osobi naplaćena je novčana kazna sa troškovima u iznosu od 11.400,00 kn.

Bosanskohercegovački prijevoznik – također je utvrđeno prikrivanje podataka na tahografu i kartici vozača. Vozaču i pravnoj osobi naplaćena je novčana kazna sa troškovima u iznosu od 11.400,00 kn.

Policija, ilustracija Inspekcija otkrila niz prekršaja kod vozača autobusa: Jednom stranom prijevozniku zabranjen ulaz u Hrvatsku

Gruzijski prijevoznik - utvrđeno je da autobus nema ugrađen tahografski uređaj i tehnički je neispravan - prekoračen je broj dopuštenih sjedala, što je veći nedostatak. Pravnoj osobi naplaćena je novčana kazna u iznosu 4 666,67 kn i 200 kuna troškova, a vozaču je naplaćena novčana kazna u iznosu 666,67 kuna te 200 kuna troškova. Vozaču je također izdana zabrana ulaska i prometa neispravnim autobusom na području Republike Hrvatske te je vraćen u Sloveniju.

Slovenski prijevoznik - utvrđeno je da vozači ne koriste propisno dnevni i tjedni odmor. Pravnoj osobi naplaćena je novčana kazna u iznosu 5666,66 kuna i 200 kuna troškova, a vozačima su naplaćene novčane kazne u iznosima od 333,34 kune i 1000 kuna te po 200 kuna troškova.

Mađarski prijevoznik - nadzorom je utvrđena manipulacija tahografskim uređajem (vožnja bez kartice vozača). Pravnoj osobi naplaćena je novčana kazna 10.000 kuna, a vozaču je naplaćena novčana kazna 1 000 kuna te troškovi postupka 400 kuna.

Mađarski prijevoznik - nadzorom je utvrđeno prekoračenje neprekidne dnevne vožnje od 4,13 sati za 28. srpnja 2022. te neposjedovanje potvrda ili ručnih zapisa za protek od prethodnih 28 dana. Vozaču je naplaćena novčana kazna 1 000 kuna.

Hrvatski prijevoznik - nadzorom je utvrđeno da vozač nema sve listiće tahografskog zapisa za 28 dana od dana izvršene kontrole, karticu vozača kao niti potvrde o aktivnosti vozača, nepravilno korištenje mehanizama promjene na tahografskom uređaju te nedovoljni skraćeni tjedni odmor vozača. Pravnoj osobi, odgovornoj osobi i vozaču naplaćene su novčane kazne u iznosu 7 500 kuna. 

Poljski prijevoznik - utvrđeno je nepravilno korištenje mehanizma promjene na tahografskom uređaju. Vozaču je na mjestu prekršaja naplaćena novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Češki prijevoznik - nadzorom je utvrđeno da vozači nemaju sve listiće tahografskog zapisa za 28 dana od dana izvršene kontrole, karticu vozača kao niti potvrde o aktivnosti vozača. Pravnoj osobi izdan je obavezni prekršajni nalog, a vozačima je naplaćena novčana kazna u iznosu 2 000 kuna.

Češki prijevoznik – također je utvrđeno da vozač nema sve listiće tahografskog zapisa za 28 dana od dana izvršene kontrole, karticu vozača kao niti potvrde o aktivnosti vozača te da nije propisno koristio dnevni odmor. Vozaču su naplaćene novčane kazne u iznosima od 500 kuna i 150 kuna.

Češki prijevoznik - nadzorom je utvrđeno skraćenje tjednog odmora za 11,10 sati. Vozaču je naplaćena novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Imaš pravo, ostvari ga Napravili ste prometni prekršaj i ne želite platiti kaznu? Policajac vam može dati opomenu, ali uz nekoliko uvjeta

Makedonski prijevoznik – utvrđeno je da vozač upravlja autobusom koristeći tuđu karticu vozača. Naplaćena je novčana kazna u iznosu od 11.400 kuna.

Albanski prijevoznik - nadzorom je utvrđena manipulacija, odnosno da je vozač sakrio, uništio ili na drugi način prikrio potvrde i listiće tahografa za prethodnih 28 dana. Naplaćena je novčana kazna u iznosu od 11.400 kuna.

Belgijski prijevoznik - utvrđeno je da vozači nedovoljno koriste dnevni odmor u posadi te prekoračenje dopuštenog vremena vožnje. Naplaćena je novčana kazna u iznosu od 7 000 kuna.

Njemački prijevoznik – nadzorom je utvrđena manipulacija karticama vozača (vozač upravlja autobusom i koristi karticu drugog vozača) te nepravilno korištenje dnevnog odmora. Protiv vozača i pravne osobe izdan je Obavezni prekršajni nalog u iznosu od 19.600 kuna.

Kosovski prijevoznik - utvrđena je manipulacija, odnosno da je vozač sakrio, uništio ili na drugi način prikrio potvrde i listiće tahografa za prethodnih 28 dana. Naplaćena je novčana kazna u iznosu od 11.400 kuna.

Kosovski prijevoznik - nadzorom je utvrđeno prikrivanje podataka na tahografu i kartici vozača (manipulacije). Za kontrolno razdoblje vozač je predočio potvrdu kojom izjavljuje da je bio na odmoru, a uvidom u službene evidencije utvrđeno da je u navedenom razdoblju prelazio državnu granicu RH pri čemu je obavljao prijevoz putnika. Vozaču i pravnoj osobi naplaćena je novčana kazna sa troškovima u iznosu od 14.600 kuna.

Kosovski prijevoznik – također je utvrđeno prikrivanje podataka na tahografu i kartici vozača (manipulacije). Za kontrolno razdoblje vozač je predočio potvrdu kojom izjavljuje da je bio na odmoru, a uvidom u službene evidencije utvrđeno da je u navedenom razdoblju prelazio državnu granicu RH pri čemu je obavljao prijevoz putnika. Vozaču i pravnoj osobi naplaćena je novčana kazna sa troškovima u iznosu od 12.600 kuna.

Policija će nastaviti pojačano nadzirati autobusni promet, odnosno vozače autobusa koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku te i na taj način preventivno utjecati na sigurnost cestovnog prometa, poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju