Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Napravili ste prometni prekršaj i ne želite platiti kaznu? Policajac vam može dati opomenu, ali uz nekoliko uvjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što ste uhvaćeni u prometnom prekršaju, policajac vam može "oprostiti" kaznu i napisati opomenu. Doznajte uvjete pod kojima se to može dogoditi.

Vozači uhvaćeni u prometnom prekršaju nerijetko očekuju od policije da im "očita bukvicu" i da opomenu kako bi izbjegli plaćanje kazne i mogli otići dalje svojim putem.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Tko ima pravo na doplatak za tuđu pomoć i njegu? Saznajte i kako ga ostvariti

Zakon nalaže da se usmeno ili pismeno upozorenje može dati vozaču nakon što je počinio prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu do 1000 kuna, a u slučajevima kad prekršajem nije izazvana opasnost ili šteta za druge osobe, odnosno ako je prekršaj lakše naravi, a vozač ranije nije počinio isti takav prekršaj.

Pisana i usmena upozorenja evidentiraju se kako se "ponavljači" ne bi uspjeli ponovno izvući s istim prekršajem. Svako pisano ili usmeno upozorenje propisano je pravilnikom.

Prije nego što policajac vozaču izda pisano ili usmeno upozorenje, mora provjeriti je li vozač napravio sličan prekršaj ili mu je za takav prekršaj već izdavano pisano ili usmeno upozorenje i koliko puta.

Ako vozač nije u evidenciji kao počinitelj prekršaja u posljednjih 12 mjeseci i nije već kažnjen ili dobio upozorenje, policajac mu može izdati upozorenje.

Vozač mora priznati da je počinio prekršaj

No, pritom postoji još jedan uvjet - vozač mora priznati da je počinio prekršaj.

Ako vozač iz bilo kojeg razloga poriče da je počinio prekršaj ili zahtijeva prekršajni progon - policajac mu neće izdati pisano ili usmeno upozorenje, već će mu pisati kaznu za počinjeni prekršaj.

Osim svega navedenog, bitno je napomenuti da je u odlučivanju policajca o tome hoće li kazniti ili samo upozoriti vozača vrlo bitno i ponašanje uhvaćenog vozača.

Uvjeravanje policajca da prekršaj nije počinjen obično ne pomaže u ovoj situaciji, kao ni rasprava s policajcem.

Kad je uhvaćen u prekršaju na cesti, ako ispunjava uvjete za izdavanje pisanog ili usmenog upozorenja, vozač mora biti spreman na to da će ga policajac educirati o prekršaju koji je počinio.

Policajac ispunjava obrazac

Nakon toga policajac će ispuniti obrazac. Vozač će dobiti jedan primjerak ako se radi o pismenom upozorenju.

Kod usmenog upozorenja policajac će ispuniti izvješće kako bi podaci o vozaču bili uneseni u evidenciju.

Sve to moguće je, ponavljamo, uz priznanje vozača da je prekršaj počinio i bez puno raspravljanja s policajcem koji ga je uhvatio u prekršaju.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene