Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska udruga bolničkih liječnika poručila je u utorak da su Dani otvorenih vrata, koje od 1. do 8. rujna u sedam najvećih bolnica organizira Ministarstva zdravlja, još jedan naputak bez dvosmjerne komunikacije koji bi mogao uzrokovati potpuni kaos u bolnicama.


Ministarstvo zdravlja poslalo je bolnicama uputu o Danima otvorenih vrata na području neurologije, kardiologije i gastroenterologije, tijekom kojih bi se trebali obaviti prvi pregledi i dijagnostički postupci za koje nije potrebna prethodna priprema pacijenata, a pacijenti su dužni donijeti potrebnu uputnicu.

Vezani članci Bolnica - 3 Kroničan nedostatak zaposlenih u osjetljivom sektoru: Nijemci nude posebne premije onima koji se vrate, a za nove dvostruko veću plaću U liječničkoj ordinaciji - Ilustracija - 3 Osam liječnika moglo bi ostati bez licence zbog medijskih istupa tijekom pandemije: "Može biti opasno i dovesti javnost u zabludu"

To bi, tvrdi HUBOL u otvorenom pismu bolesnicima i korisnicima zdravstvenog sustava, moglo uzrokovati potpuni kaos u bolnicama, obzirom da se za pojedine pretrage može javiti 50 do 100 bolesnika s jednakovrijednim uputnicama, pa neće svi moći biti pregledani.

Tko će vraćati bolesnike kućama, tko će odlučiti koji će biti pregledani i snositi odgovornost za eventualne sukobe, te što s bolesnicima koji mjesecima čekaju na naručene preglede, a sada će oni koji nisu naručeni to moći učiniti samo dolaskom u bolnicu, pita HUBOL.

NAJBOLJE HRVATSKE BOLNICE Donosimo detaljan popis

Dani otvorenih vrata su, tvrdi HUBOL, nastavak kampanje stihijskog odrađivanja brojeva pregleda bez rješavanja uzroka lista čekanja, određivanja prioriteta, praćenja kvalitete i evaluiranja zdravstvenih ishoda.

To je nastavak famoznog Programa plus kojim se pokušava riješiti nerealno prikazani problem lista čekanja i na taj način zadovoljiti formu. Program plus je također nametnut, bez ikakvog prethodnog dogovora i pitanja mogu li liječnici to uopće obaviti s obzirom na kronični manjak specijalista u cijeloj Hrvatskoj, kaže HUBOL.

I liječnici su ljudi s obiteljima koje ne vide zbog prekovremenog rada, s obavezama i kreditima, čije su plaće unazad tri godine značajno smanjene, i koji su stavljeni u bezizlazni položaj pasivne ucjene.

"Ovo nije ni apel niti molba već hvala što nas podržavate, cijenite i razumijete te vas molimo da nas podržite u daljnoj borbi za uvjete rada koji pristoje jednoj članici EU-a", stoji u pismu HUBOL-a bolesnicima i korisnicima zdravstvenog sustava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju