Predsjednica je odlučila statove o proslavi Oluje iznijeti na izvanrednom obraćanju, a tviteraše nije nimalo oduševila.


Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlučila je da je izvanredno obraćanje najbolji način da javnost izvijesti o svojim stavovima vezanim uz proslavu 20. obljetnice Oluje

Izvanredno obraćanje Grabar Kitarović: Središnja proslava Oluje može biti samo u Kninu.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović u samoizolaciji, javila se doktoru i osjeća se dobro: ''Ostanite doma'' Slika nije dostupna Na Vladinom Twitteru ništa o inauguraciji

Njezinom odlukom nezadovoljni su korisnici društvenih medija, a na njezino obraćanje posebno su se obrušili tviteraši.

U nastavku pročitajte neke od objava:

Kritizirana i u Saboru

I saborski zastupnici vladajuće koalicije u prvim su reakcijama žestoko kritizirali izjavu predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović da središnja proslava "Oluje", 5. kolovoza može biti samo u Kninu, a vojni mimohod prije ili nakon 5. kolovoza.

"Meni se cijela ta priča oko organizacije proslave počinje činiti kao teatar apsurda", izjavio je novinarima HNS-ov Igor Kolman.

"Ta neodlučnost, te promjene stava i to da je već mjesec dana ovo glavna tema, meni je potpuno neshvatljivo", kaže Kolman.

Poručuje da je 5. kolovoza jedan je od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti i da bi svi koji obnašaju visoke političke funkcije trebali paziti da postupcima ne umanjuju važnost tog dana i da njihovo ponašanje cijelu priču ne dovodi do razine rugla.

SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović podržava Vladin prijedlog proslave.

"Znate, dan je dug i možemo ga proslaviti kako je predložila Vlada da imamo i mimohod i proslavu u Kninu", kaže zastupnica koja pozdravlja predsjedničinu najavu da će se priključiti radu odbora za obilježavanje 20. obljetnice Oluje, ali "navještaj ulimatuma nije dobar".

Oporbeni HDSSB smatra da bi Dan pobjede prijepodne trebalo obilježiti u Kninu, ali i da ga treba obilježiti u glavnom gradu, po uzoru na europske države.

I predsjednik Tuđman imao je vojni mimohod na Jarunu, vojska je nakon Oluje dočekana na glavnom zagrebačkom trgu, podsjeća Josip Salapić. Smatra da nije bilo potrebe za izvanrednim obraćanjem predsjednice.

Imamo puno većih problema, izvanredna konferencija stvara dojam napetosti na relaciji i kohabitaciji predsjednice i Vlade, kaže HDSSB-ov zastupnik.

"Tu se ide tko će kome brže spustiti, ali ako pitate građane svi su da se na te dane - i Ouje i Vukovara i Bljeska - bude zajedno", ističe zastupnik i poručuje da bi 5. kolovoza trebao biti dan zajedništva.

Antičević Marinović kaže da bi joj bilo draže da se predsjednica obratila redovnim putem, ali i da "izvanredno obraćanje uvijek pomaže smirivanju situacije i uviđanju da kaprici nikamo i ničemu ne vode, pogotovo kada je riječ o toj jednoj našoj najvećoj proslavi i obilježavanju pobjede". (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook