Problem domaćih zatvora je prenapućenost, ali i ovisnost o drogama. Gotovo svaki zatvorenik ima problema s ovisnošću.


Najveći problem hrvatskih zatvora je prenapućenost, ali i ovisnost o drogama. Gotovo svaki zatvorenik ima problema s ovisnošću. U kaznionici Lipovica predstavljen je registar ovisnika, koji bi trebao taj problem riješiti. Jednako kao i pratiti liječenje ovisnika - zatvorenika i nakon izlaska na slobodu.

U samo nekoliko kvadrata u hrvatskim je zatvorima natiskano i po osam zatvorenika.

Zatvorenici će služiti zatvorske kazne od tisuću godina, ali u samo osam sati?!

'Tijekom 2013. godine kroz naš sustav prošlo je 15.766 zatvorenika', napomenuo je Ivica Šimac, pomoćnik ministra pravosuđa

Zatvorskih kreveta je 3.771, dok je onih koji su u zatvoru nešto manje od pet i pol tisuća. Gotovo 20 posto zatvorenika ima problem s drogom.

'Što se tiče zatvorenika koji su izražavali kaznu u kaznenom postupku imali smo u prošloj godini 6.816 zatvorenika od toga je 1.360 bilo ovisnika', dodaje Šimac.

Upavo zbog toga, predstavljen je registar ovisnika.

'Na neki način osigurali smo podatke koji su nam potrebni za vođenje registra osoba liječenih zbog zloporaba droga', rekao je Željko Petković, iz ureda za suzbijanje zloporabe droga.

'To znači da ćemo imati bolje epidemiološke podatke da ćemo moći bolje upravljati javno zdravstveno upravljati i pomagati da se ovaj problem u Hrvatskoj bolje rješava', rekao je Ranko Stevanović iz Hrvatskog zavod za javno zdravstvo.

Norveški zatvor ili makedonski studentski dom - gdje biste radije živjeli?

U Lipovici gdje je registar predstavljen, zatvorenički dani, krate se poslovima.

'Moramo istaći određene naše poljoprivredne površine koje se obrađuju i proizvodi koji služe za hranu isto tako i proizvodnja određenih vrsta mesa', rekao je ravnatelj kaznionice Lipovica - Popovača, Saša Rajić.

Iako neke od namirnica sami proizvode, baš na hranu imaju najviše prigovora.

'Najviše se žale na hranu iako nešto što moram primjetiti, nije utvrđeno nikada da bi bilo tko tko je došao na odsluživanje kazne nikada nije smršavio, uglavnom se svi udebljaju' dodao je Rajić.

Problem hrane
, ali i gužve u zatvorima, mogao bi riješiti rad za opće dobro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook