Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nevenka Tuđman oslobođena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ponovljenom suđenju Nevenki Tuđman za namještanje poslova i uzimanje provizije danas je donesena oslobađajuća presuda.

Kćer prvog hrvatskog predsjednika Nevenka Tuđman danas je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođena USKOK-ove optužbe da je koristeći svoj društveni položaj i ugled bivšem poslovnom partneru Igoru Kneževiću 1996. namjestila posao u Ministarstvu znanosti i za to četiri godine dobivala proviziju te tako počinila kazneno djelo protuzakonito posredovanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevenka Tuđman opet na sudu Slika nije dostupna U četvrtak presuda Nevenki Tuđman

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem Vladimira Pavlekovića zaključilo je da je Nevenka Tuđman zaista nezakonito posredovala za Kneževića, ali za radnje koje su dozvoljene, odnosno za legalan posao.

Sud je zaključio da je optužena iskoristila
svoj utjecaj i namjestila posao Kneževiću, no da se radi o blažem obliku kaznenog djela za koje je predviđena maksimalna kazna od tri godine zatvora i za koje je u veljači 2005. nastupila zastara.

Na suđenju se nije otkrilo koliki je iznos provizije optužena dobila, ali sud je povjerovao svjedocima da je novac primala. U USKOK-u tvrde da je riječ o 980 tisuća kuna provizije.

Tužiteljica iz USKOK-a Ksenija Pavić najavila je žalbu. Kazala je kako se iz obrazloženja presude vidi da je počinjeno kazneno djelo te da USKOK, suprotno sudu, smatra da se u konkretnom slučaju radilo o nedozvoljenoj radnji i težem obliku kaznenog djela.

Nevenka Tuđman nije željela dati izjavu, a njezin je branitelj Ante Vukorepa samo kratko izjavio da je izrečena presuda bila očekivana.

Troškovi postupka naplatiti će se iz državnog proračuna.

Kćer prvog hrvatskog predsjednika na suđenju je odbacila sve optužbe, optužila Kneževića da laže i ustvrdila da je optužnica protiv nje politički montirana, odnosno u funkciji diskreditiranja njezina oca i "detuđmanizacije" započete 2000.
Ponovljeno suđenje Nevenki Tuđman počelo je sredinom prosinca prošle godine, nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku oslobađajuću presudu, a novi se postupak vodio za samo jednu od nekadašnje četiri točke USKOK-ove optužnice.

Na prvom suđenju Knežević, koji je zahvaljujući Nevenki Tuđman u Ministarstvu znanosti postao osoba koja je birala izvođače radova za ugradnju telefonskih centrala na fakultete, čime se bavila i njegov tvrtka, priznao je krivnju, zbog čega je uvjetno osuđen na dvije godine. Na ponovljenom se suđenju stoga pojavio samo kao svjedok i ponovio svoje ranije optužbe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene