Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Svjetlo hrvatskog pravosuđa

Kako im je samo uspjelo? Ovo je najbrži sud u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za rješavanje jednog spisa hrvatskim sudovima u prosjeku treba čak 180 dana, a još je gore u drugostupanjskim postupcima. Upravo je spora pravda jedna od najvećih zamjerki građana, koja Hrvatsku svrstava među najneučinkovitije europske zemlje. No, postoje i iznimke - dvostruko brži od svih ostalih su sudovi u Osijeku.

"Spis na županijskom sudu u Osijeku riješi se u prosjeku za 85 dana. To je najkraći mogući rok u državi", rekao je Anto Rašić, sudac Županijskog suda u Osijeku.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Tomislav Tomašević Pravna bitka Vrhovni sud ukinuo presudu protiv Hoda za život, reagirao Tomašević: "Ovo nas neće pokolebati"

U Hrvatskoj je trenutačno 466.922 predmeta neriješeno, a najsporiji su Vrhovni i Visoki trgovački sud, gdje se čeka dulje od godinu dana.

Iako je to 10 posto manje nego 2015., i dalje smo među najgorima u Europi, a u Ministarstvu pravosuđa detektirali su i zašto. Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin ističe kako se dugo čeka zbog dugačkog protokola koji uključuje dostavu predmeta strankama, rad vještaka, ali i mnoge druge korake prije nego dođe do rješenja.

Bolje prolazno vrijeme namjerava se postići digitalizacijom i zakonodavnim intervencijama.

Svoj savjet ponudio je i sudac s najbržeg suda, Anto Rašić, koji tvrdi kako se rezultati postižu "permanentnim radom, te praćenjem i traženjem od sudaca da rade posao za koji su zaduženi i za koji su dobro plaćeni."

Dodatne gužve očekuju se zbog izbora. Dosadašnju potvrdu o nekažnjavanju zamijenila je potvrda o podacima iz kaznene evidencije, a za njezino ishođenje kandidati imaju još samo četiri radna dana.

"Ovaj dokument građani mogu ishoditi i putem sustava e-građanin, dakle iz svojih kuća, bez potrebe da stoje u redovima na sudovima", rekla je državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Sanja Mišević.

U Osijeku nema stajanja, kako s predmetima, tako i s obnovom zgrade suda koja se privodi kraju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene