Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postalo i životni problem

HRVATSKO PRAVOSUĐE 4. NAJGORE U EUROPI Pronašli smo bolan podsjetnik i zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko pravosuđe prema učinkovitosti u rješavanju sudskih predmeta je među 4 najniže rangirana u Europi.

Svake godine na sudove stigne milijun novih predmeta, a ne uspiju se riješiti ni oni zaostali, od kojih su neki stari nekoliko desteljeća. Pronašli smo slučaj koji traje već 21 godinu!

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Zdravko Mamić mito i korupcija Mamić predsjedniku suda dao sat od 15.000 eura: "Htio sam ga imati na svojoj strani"

Darko Majić iz Zagreba lista sudske dokumente koje skuplja već 21 godinu. Čekanje na presudu u sudskom sporu zbog radničkih prava pretvorilo mu se u životni problem. "Jako je utjecalo na zdravlje jer živci, koliko god se vi savladavali, koliko god se vi sve skupa, to vas definitivno iznutra izjeda, ja sam postao šećeraš", kaže on.

Tri slučaja stara više od 20 godina leže na šibenskom Općinskom sudu, gdje je ukupno 12 tisuća neriješenih predmeta. "Ja bi rekla da je u naravi naših ljudi da se parniče, nego mirnim putem rješavaju probleme", smatra Iris Živković, predsjednica Općinskog suda u Šibeniku.

Ipak, da bi srušio predrasude, šibenski je sud, povodom Europskog dana pravosuđa, otvorio vrata građanima. Prvi su ga put mogli slobodno razgledati. Kritika na račun hrvatskog pravosuđa ne nedostaje.

U Hrvatskoj je trenutačno 490 tisuća neriješenih predmeta. Vrijeme rješavanja najduže je na drugostupanjskim sudovima. Na Vrhovnom 867, a Visokom trgovačkom 774 dana. Svake godine hrvatski sudovi bilježe priljev od milijun novih predmeta.

No, bijes zbog pravosudne sporosti, čini se, jedino bi mogla ublažiti temeljita i učinkovita reforma. Toliko najavljivana, ali nikad dočekana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene