455235
455235
455235
455235
455235

HRVATSKO PRAVOSUĐE 4. NAJGORE U EUROPI Pronašli smo bolan podsjetnik i zašto

  • , 28.10.2016., 21:02
  • Autor:
  • komentara

Hrvatsko pravosuđe prema učinkovitosti u rješavanju sudskih predmeta je među 4 najniže rangirana u Europi.

 
 
 
 
Hrvatsko pravosuđe 4. najgore u Europi: Pronašli smo slučaj koji traje već 21 godinu! (Video: Dnevnik Nove TV)
Hrvatsko pravosuđe 4. najgore u Europi: Pronašli smo slučaj koji traje već 21 godinu! (Video: Dnevnik Nove TV)

Svake godine na sudove stigne milijun novih predmeta, a ne uspiju se riješiti ni oni zaostali, od kojih su neki stari nekoliko desteljeća. Pronašli smo slučaj koji traje već 21 godinu!

Darko Majić iz Zagreba lista sudske dokumente koje skuplja već 21 godinu. Čekanje na presudu u sudskom sporu zbog radničkih prava pretvorilo mu se u životni problem. "Jako je utjecalo na zdravlje jer živci, koliko god se vi savladavali, koliko god se vi sve skupa, to vas definitivno iznutra izjeda, ja sam postao šećeraš", kaže on.

Tri slučaja stara više od 20 godina leže na šibenskom Općinskom sudu, gdje je ukupno 12 tisuća neriješenih predmeta. "Ja bi rekla da je u naravi naših ljudi da se parniče, nego mirnim putem rješavaju probleme", smatra Iris Živković, predsjednica Općinskog suda u Šibeniku.

Ipak, da bi srušio predrasude, šibenski je sud, povodom Europskog dana pravosuđa, otvorio vrata građanima. Prvi su ga put mogli slobodno razgledati. Kritika na račun hrvatskog pravosuđa ne nedostaje.

U Hrvatskoj je trenutačno 490 tisuća neriješenih predmeta. Vrijeme rješavanja najduže je na drugostupanjskim sudovima. Na Vrhovnom 867, a Visokom trgovačkom 774 dana. Svake godine hrvatski sudovi bilježe priljev od milijun novih predmeta.

No, bijes zbog pravosudne sporosti, čini se, jedino bi mogla ublažiti temeljita i učinkovita reforma. Toliko najavljivana, ali nikad dočekana.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se