Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako ga objasniti

Osijek: Seminar o Domovinskom ratu za učitelje i nastavnike povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručni seminar za učitelje i nastavnike povijesti s područja Osječko-baranjske županije o "Osijeku u Domovinskom ratu" održan je u subotu u osječkoj Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji, a kako ističu u Agenciji za odgoj i obrazovanje, cilj je potaknuti profesore da učenicima objasne Domovinski rat, profesionalno, isključivo na osnovi činjenica i bez politike.

Viši savjetnik za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje Franjo Čičak ocijenio je da je tema Domovinskog rata "znanstveno nedorečena, nedovoljno zastupljena u udžbenicima i nastavnim programima te kako se mora inzistirati da se Domovinski rat dobije više prostora u nastavnim programima povijesti.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Vesna Bosanac uvrštena među Svjetske Pravednike u Vrtu Pravednika u Milanu Heroina Domovinskog rata Vesna Bosanac uvrštena među Svjetske Pravednike u Vrtu Pravednika u Milanu

Prema dosadašnjim programima, Domovinski rat proučava se u osmom razredu osnovne škole, četvrtom razredu gimnazije te prvom ili drugom razredu strukovnih škola, ovisno o njihovim programima, ali broj sati rezerviran za tu temu nije dovoljan, za obradu svih tema iz Domovinskog rata, smatra Čičak.

Pozdravljajući sudionike seminara osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako kako ovakvi skupovi pomažu mladim generacijama da nauče istinu o našoj povijesti, jer će nastavnicima i učiteljima govoriti sudionici tih događaja, koji su predvodili bitne procese u Domovinskom ratu.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić ocijenio je kako u udžbenicima ima malo podataka o Domovinskom ratu, izrazviši nadu da će i ovakvi skupovi pomoći da zbivanja iz toga vremena nađu odgovarajuće mjesto u udžbenicima za osnovne i srednje škole.

O obrani Hrvatske na panonskom području govorio je umirovljeni general Hrvatske vojske Vinko Vrbanac, istaknuvši kako članovi udruge Hrvatski generalski zbor (HGZ), u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, sudjeluju u edukaciji učitelja i nastavnike povijesti, jer, osim već poznatih podataka o Domovinskom ratu, članovi udruge profesorima mogu prezentirati dosta podataka i činjenica, s kojima se do sada nisu susreli. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene