Tihomir Orešković (Foto: Patrik Macek/Pixsell/Narodne Novine)
Tihomir Orešković (Foto: Patrik Macek/Pixsell/Narodne Novine)

Tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje, odnosno njegovo ministarstvo, objavilo je u srijedu natječaj za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva, a to je izazvalo nove kritike u redovima oporbe.


Učestale su optužbe iz redova oporbe o neodgovornom ponašanju tehničke vlade premijera u opozivu Tihomira Oreškovića, a najnoviji 'izgred' djelo je Ministarstva pravosuđa, koje je u Narodnim novinama u srijedu objavilo natječaj za imenovanje glavnog tajnika u navedenom Ministartvu. Iz redova SDP-a, stigla je burna reakcija.

"Ovako nešto je nezapamćeno. Nijedna Vlada nakon raspuštanja Sabora nije se ovako ponašala. Nikome, ni jednoj HDZ-ovoj, kao ni SDP-ovoj Vladi nakon isteka mandata nije palo na pamet baviti se kadroviranjem, bilo da razrješuje ili imenuje, da predlaže zakone, niti da donosi uredbe. A ova sve to čini i time krše Ustav, Zakon o Vladi i Zakon o prijenosu vlasti", rekao je bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić (SDP) za Jutarnji list.

Miljenić naglašava kako tehnička vlada ne može imenovati nikoga, jer joj je to izričito zabranjeno zakonom. Dodao je da tehnička vlada može jedino, ako je to nužno zbog rada tijela državne uprave, imenovati vršitelja dužnosti.

Podsjetimo da je i jučer tehnička vlada Tihomira Oreškovića dobila kritiku iz SDP-a.

Peđa Grbin i Mihael Zmajlović pozvali su Oreškovićevu Vladu da svoje ponašanje i postupanje svede u okvire koji su joj propisani Ustavom i zakonom, ističući da joj je 16. lipnja izglasano nepovjerenje, što znači da je smijenjena te da je u "otkaznom roku".