441857
441857
441857
441857
441857

Peđa Grbin odbacio mogućnost 'velike koalicije'

  • , 30.06.2016., 08:31
  • Autor:
  • komentara

Član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin odbacio je u četvrtak mogućnost „velike koalicije“ s HDZ-om, a na konferenciji za novinare u središnjici stranke zajedno s Mihaelom Zmajlovićem prozvao je tehničku Vladu premijera Tihomira Oreškovića da krši Ustav i zakone.

 
 
 
 
Peđa Grbin i Mihael Zmajlović (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Peđa Grbin i Mihael Zmajlović (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

„Mi na izbore idemo sa svojim ljudima. Velika koalicija sa strankom u kojoj još uvijek glavnu ulogu imaju, i najveći broj glasova dobivaju, ljudi poput Zlatka Hasanbegovića, sa strankom koja sada, kada je izgubila mandat u Saboru, donosi odluke kojima će Hrvatskoj napraviti ogromnu milijunsku štetu – kako bi takva koalicija mogla biti moguća?“, odgovorio je Grbin na pitanje novinara postoji li mogućnost koalicije SDP-a i HDZ-a.

Potvrdno je odgovorio na pitanje razgovara li SDP s HSS-om da i ta stranka postane dio koalicije na čelu s SDP-om. „Pregovori su u tijeku i kada budu okončani o njima ćete biti izviješteni. A naravno da, kao i svaka ozbiljna politička stranka, pregovaramo“, rekao je.

Strategija SDP-a za izbore, kazao je, ne ovisi o događanjima u drugim strankama. Novinare je, naime, zanimalo hoće li SDP mijenjati svoju strategiju ako na čelo HDZ-a dođe Andrej Plenković, a Grbin odgovara: „SDP priprema svoj izborni program radi hrvatskih građana… i u tom nas kontekstu programi drugih stranaka apsolutno ne zanimaju“.

Budući da ankete pokazuju da nakon izvanrednih parlamentarnih izbora nitko neće moći sastaviti Vladu, odnosno da će nužne biti postizborne koalicije, novinari su ga pitali i je li SDP spreman „žrtvovati“ Zorana Milanovića, s obzirom na to da je čelnik Mosta Božo Petrov izjavio da ne želi koalirati s SDP-om dok mu je Milanović na čelu. Grbin odvraća da SDP ankete nije komentirao „ni kada je SDP u njima stajao loše, pa neće ni sada, kada stoji odlično“. „Božo Petrov kontinuirano radi svoju kampanju i za komentar njegovih izjava pitajte njega“, dodao je.

„Vlada je otkaznom roku“ i treba poštivati Ustav i zakone

Grbin i Zmajlović pozvali su Oreškovićevu Vladu da svoje ponašanje i postupanje svede u okvire koji su joj propisani Ustavom i zakonom, ističući da joj je 16. lipnja izglasano nepovjerenje što znači da je smijenjena te da je u „otkaznom roku“.

Unato toj činjenici, ističe dvojac iz Predsjedništva SDP-a, Vlada se ponaša kao da se apsolutno ništa ne događa“ te krši Ustav i zakone.

Ustav je prekršen, naveo je Grbin, jer nije dala ostavku, što je bila dužna odmah nakon što joj je izglasano nepovjerenje.

Zakon o Vladi prekršen je jer je nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar pokrenuo postupak izmjena Zakonu o sportu. „Valjda da bi se dodvorio gazdi (Zdravku) Mamiću“, dodaje Grbin.

Vlada je ukinula i mjere poticanja zapošljavanja, dodaje, „vjerojatno jer smatra da u Hrvatskoj problem nezaposlenosti ne postoji“.

Tehnička Vlada kadrovira i u javnim poduzećima, upozorava dalje Grbin, i to na način koji je „zabranjen i onim običnim Vladama“.

„Ministar (Vlaho) Orepić je u trgovačkom društvu AKD smijenio upravu, a da nije imenovao novu… i to je potpuno normalno ministru Orepiću, ministru koji je smijenjen“, ističe Grbin.

Posljednji primjer, pojasnio je Zmajlović, u vladi Zorana Milanovića ministar zaštite okoliša i prirode, tiče se izmjena Plana gospodarenja otpadom koji pokrenula „smijenjena vlada“.

„Smijenjena Vlada“ pokreće donošenje Plana o otpadu, a nije bila u stanju donijeti izmjene dviju uredbi iz područja zaštite okoliša zbog čega nam prijeti suspenzija cijelog jednog operativnog programa, upozorio je Zmajlović.

Hrvatska Vlada je do 30. lipnja trebala, a nije, ispuniti određene uvjete kako bi mogla povući 6,8 milijardi kuna iz operativnog programa Kohezija i konkurentnost, objašnjava.

„Zašto se nisu ispunili uvjeti nužni za provedbu operativnog programa, a lomi se preko koljena donošenje Plana gospodarenja otpadom i to suprotno nizu zakonskih propisa – Zakona o pravu na pristup informacija, a Zakona o zaštiti okoliša i Aarhuske konvencije“, ističe Zmajlović navodeći da se plan donosi „preko noći“ bez, zakonom propisane, javne rasprave.

A taj je plan, dodaje, izazvao niz kontroverzi i kritika stručne javnosti te kritike Europske komisije koja je, kaže, postavila pitanje kako 90 postrojenja koje sde planira u Hravstkoj mogu biti jeftinija od 13 psotrojenja.

„Tko će plaćati višestruko veću cijenu odvoza komunalnog otpada, a da u tom nacrtu plana nema aspolutno nikakve brojke niti ekonomske analize?“, pita Zmajlović. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se