Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orlandov stup

Simbol Dubrovnika već 10 godina puca po šavovima, a svi ga zanemaruju

Stare greške, nove procedure - Orlando propada (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1
Stare greške, nove procedure - Orlando propada (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Stare greške, nove procedure - Orlando propada (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Stare greške, nove procedure - Orlando propada (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Stare greške, nove procedure - Orlando propada (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Stare greške, nove procedure - Orlando propada (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Stare greške, nove procedure - Orlando propada (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Galerija 1/3 >>
Orlandov stup, jedan od najvažnijih dubrovačkih spomenika, svoju obnovu čeka godinama i nije problem u novcu, već u državnim uredima. Četiri godine čeka se samo odobrenje konzervatora koji navodno ne znaju gdje bi pohranili stup, ali poručuju da im je obnova prioritet. Orlando je obnavljan prije deset godina, no zbog nestručne je obnove popucao i sada je u kritičnom stanju.

Najstarija sačuvana javna skulptura Dubrovnika puca po šavovima. Orlandov stup, simbol slobodnog grada, danas je simbol nemara.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

"Orlando je u sve težem stanju, pukotine su vidljive golim okom. Nije potrebno stavljati niti mjerne uređaje, niti ga pratiti na bilo koji drugi način, jer svatko vidi da se pukotine rade", kaže Iva Carević Peković iz Zavoda za obnovu grada Dubrovnika.

Konzervatori ne regiraju ni gotovo nakon 4 godine upozoravanja, pa tako u Zavodu za obnovu ne mogu krenuti s radovima. 2014. su napravili ekspertizu za obnovu, potpisalo ju je šest stručnjaka, odobrilo ju je i Ministarstvo kulture i UNESCO, ali ne i Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

"Na pragu 2018. mi još nemamo smjernice po kojima bismo trebali postupati po pitanju izrade projektne dokumentacije. Mi smo sanaciju Orlanda uvrstili u naš program i iskreno se nadamo da će doći do nekog konsenzusa u mišljenjima", govori Carević Peković.

Stare greške, nove procedure - Orlando propada (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Stare greške, nove procedure - Orlando propada (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV

Gradonačelnik Dubrovnika kaže da je razlog kašnjenja vjerojatno to što konzervatori i Ministarstvo kulture imaju različita mišljenja.

"Dodatno će utjecati ministarstvo i Društvo prijatelja dubrovačke starine, od kojih također očekujem da ulože značajna financijska sredstva u obnovu Orlandova stupa", govori Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Društvo koje spominje gradonačenik obnavljalo je Orlanda 2007. godine. Društvo je to koje upravlja zidinama i zarađuje desetke milijuna kuna godišnje. Samo dva mjeseca nakon te obnove Orlando je popucao, a restauratori su tada upozoravali kako puca zbog nesavjesno izvedenih radova i nepoštovanja projektne dokumentacije.

Orlandov stup trebao bi se izmjestiti i sanirati, a na njegovo mjesto po projektu bi trebalo postaviti repliku, jer pukotine se ubrzano šire i konzervatori će morati hitno reagirati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene