Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna se kad točno

Optužno vijeće odlučilo: Sanader ide na slobodu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer uskoro će izaći na slobodu.

Naime, Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu Sanaderu je produljilo istražni zatvor, ali će on biti zamijenjen jamčevinom u visini od 12,4 milijuna kuna. Izaći će iz Remetinca nakon što današnja odluka suda postane pravomoćna, a sud dobije dokaz o položenom jamstvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Slika nije dostupna AFERA FIMI MEDIA Ni iz trećeg puta nije iznosio obranu: Suđenje Sanaderu prebačeno za rujan

Sanaderu su određene mjere opreza u vidu oduzimanja putovnice, te se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu mora javljati sucu istrage. Inače, USKOK ima rok od tri dana za žalbu, a Sanader bi već tada mogao izaći iz Remetinca. No, takve prognoze službeno nisu potvrđene. naime, glasnogovornik suda Krešimir Devčić pojasnio je da Sanader sigurno neće izaći iz Remetinca prije ponedjeljka, kako je to prije nekoliko dana naložio Ustavni sud.

'Sanader će na slobodu izaći tek kada budu ispunjeni svi uvjeti, što u konkretnom slučaju znači da rješenje mora postati pravomoćno. Naime, stranke na današnju odluku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Nakon toga treba biti položena jamčevima, a optuženik mora dati obećanje da se neće kriti', kazao je Devčić. Na pitanje koliko bi dana moglo proći prije Sanaderova puštanja iz Remetinca Devčić je kazao da je svaka procjena u ovom slučaju nezahvalna. 'To je proces koji mora potrajati', kazao je Devčić, pojašnjavajući da se sigurno ništa ne može dogoditi u iduća tri dana koliko je žalbeni rok na današnju odluku.

Također glasnogovornik Županijskog suda nije želio komentirati je li današnja odluka koju je donijelo optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda. 'Vijeće je u ovom slučaju zauzelo pravni stav da se radi o novoj pravnoj situaciji i da su bili ovlašteni donijeti ovakvu odluku', kazao je Devčić.

Optužno vijeće od 10 je sati iza zatvorenih vrata odlučivalo o prijedlogu USKOK-a da se nakon podizanja optužnice u slučaju Fimi-medija, optuženom bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. 

Podsjetimo, optužnica u slučaju Fimi-medija podignuta je jučer protiv protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Optužnicom se prvookrivljeniku Ivi Sanaderu, bivšem premijeru i predsjedniku okrivljenog HDZ-a, 'stavlja na teret da je, od kraja 2003. do 2. srpnja 2009., u Zagrebu, u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava i prikrivanje ostvarenih prihoda te iz istih financiranje okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, te stjecanja koristi za sebe, druge osobe i okrivljenu Hrvatsku demokratsku zajednicu, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, trećeokrivljenika Ratka Mačeka, koji je do početka 2008. godine obnašao funkciju glasnogovornika Vlade RH i šefa izbornih stožera HDZ-a, četvrtookrivljenicu Branku Pavošević, šeficu računovodstva HDZ-a i tajnicu za financije, a od 2004. godine, na prijedlog drugookrivljenika Mladena Barišića, i petookrivljenicu Nevenku Jurak, direktoricu okrivljenog društva Fimi Media', stoji u priopćenju na stranicama USKOK-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene